Čitaj mi

NOVI SAD КAO EVROPSКA PRESTONICA КULTURE NA PONOS SRPSКOM NARODU

Novi Sad je domaćin gostima iz čitave Evrope povodom zvaničnog otvaranja godine titule Evropske prestonice kulture. Gradonačelnik Miloš Vučević tokom dana se sastao sa prijateljima iz Turske, Luksemburga, Austrije, Rumunije, a na kraju radnog dela današnjeg rasporeda ugostio je gradonačelnika Budve Marka Carevića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

- Ovo je divan i veliki dan za Novi Sad. Uprkos situaciji sa pandemijom uspeli smo da organizujemo ceremoniju otvaranja, i drago nam je što su sa nama mnogobrojni prijatelji, a posebno gradonačelnici naših gradova pobratima Budve i Banjaluke. Sa njima delimo i dobro, a nađemo se jedni drugima i u zahtevnim i teškim situacijama. Hvala im što su došli da ulepšaju našu veliku svečanost, jer bogati smo onoliko koliko imamo pravih prijatelja. Na današnjem sastanku dogovorili smo još bolju saradnju, a ovakvi susreti su uvek prilika da jedni od drugih čujemo korisne savete. Ovo su naša braća iz Banjaluke i Budve i zajedno sa Novosađanima uživaće u večerašnjem spektakularnom programu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Marko Carević čestitao je Novom Sadu na priznanju, ocenivši da je titula Evropske prestonice kulture apsolutno zaslužena i velika stvar za region.

- Miloš Vučević je divan čovek i gradonačelnik, naš brat koji nas nikada nije ostavio sa strane, a mi pamtimo, pa da dobro dobrim vratimo – rekao je Carević.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je Srpska Atina jedan od najlepših gradova u kojima je bio, a da je zahvaljujući podvigu Novog Sada srpska kultura na tronu Evrope.

- Velika je čast što baš na dan srpske, pravoslavne Nove godine, jedan srpski grad postaje Evropska prestonica kulture, a kultura je najveće ljudsko dostignuće. To nije uspeh samo Novog Sada i Srbije, već celog srpskog naroda i pokazuje koliko je naš narod snažan. Ponosan sam na sve što će se moći videti narednih godinu dana u Novom Sadu, a mi se veselimo da učimo i da dobre prakse prihvatimo. Banjaluka je bila blizu osvajanja prestižne titule i znam koliko je teško ostvariti takav cilj – naglasio je Stanivuković i čestitao pravoslavnu Novu godinu.

Novi Sad, 13. januar 2022. godine