Čitaj mi

NOVI SAD – CENTAR IT INDUSTRIJE U SRBIJI

„3Lateral“ članica kompanije „Epic Games“, jedne od vodećih tehnoloških kompanija iz oblasti interaktivne zabave, kupila je parcelu u samom centru Novog Sada za izgradnju novog radnog prostora za svoj tim u Srbiji na javnoj licitaciji koja je održana 9. juna 2020. godine. Zemlјište površine 6.495 m2 plaćeno je 933.039.225 dinara. Izgradnja razvojnog kampusa, u blizini Univerziteta u Radničkoj ulici br. 32 u Novom Sadu, predstavlјa naredni korak investiranja kompanije „Epic Games“ u IT zajednicu ovog regiona. Za tri do četiri godine će na ovoj lokaciji raditi stručnjaci iz oblasti umetnosti  i računarskih nauka na razvoju najnaprednijih tehnologija za ceo svet.

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica vlade Republike Srbije Ana Brnabić i direktor kompanije „3lateral“ Vladimir Mastilović.

- Simbolično, na istom mestu gde će nići jedna nova industrijska zona i gde se sprovodi svojevrsna reindustrijalizacija Novog Sada, početkom 20. veka je bilo sedište hemijske industrije grada. Zatim je ta lokacija dugo decenija bila ogledalo propasti jednog industrijskog perioda u vidu sprovođenja neodgovorne politike i devastacije objekata. Danas smo na pragu toga da kroz ovu investiciju, odnosno budući IT centar, dobijemo jasne obrise industrije 21. veka koji karakterišu nove tehnologije, koje se i urbanistički i ambijentalno, uklapaju u ovaj deo grada. Na nama koji smo donosioci odluka je da pružimo najbolјe uslove i omogućimo realizaciju projekata koji garantuju sigurnu budućnost naših građana, a to radimo kako bismo našu omladinu zadržali u Srbiji. Odluka kompanije „3lateral“ odnosno „Epic Games“ da svoje poslovanje prošire u našem gradu je snažna poruka da Novi Sad i Srbija imaju svetlu budućnost. Kreiramo obrise izvesne sutrašnjice, jer je realnost takva da ne možete zadržati nove generacije, ako im ne obezbedite nove, moderne sadržaje i izazove, i upravo zato uvek proaktivno razmišlјamo - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i zahvalio se predsednici Vlade na podršci, kao i gospodinu Mastiloviću na saradnji.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da je od velikog značaja za Srbiju što će svetski priznata kompanija „Epic Games“, upravo u Novom Sadu imati svoj „evropski štab“, te da će to imati dalekosežne pozitivne efekte na celu zemlјu u budućnosti.

- Ovo je značajno ne samo radi motivisanja mladih da ostanu u našoj zemlјi, nego i radi pozicioniranja Srbije u svetu. U ovom trenutku samo naslućujemo kakav je ovo potencijal i ponosna sam na to što imamo lјude kao što su Vladimir Mastilović i njegov tim, koji predstavlјaju našu najveću vrednost. Poslednjih nekoliko godina se trudimo da u svetu budemo prepoznati upravo po tome, po kvalitetu i inovativnosti, i primećujemo da se na Srbiju već gleda na drugi, bolјi način. Hvala ovoj kompaniji koja je mogla da bira da posluje u bilo kojoj zemlјi na svetu, a izabrala je našu. To nama mnogo znači, jer će mladi lјudi ostajati da žive ovde, a mnogi drugi će, privučeni njihovim poslovanjem, dolaziti u Srbiju da žive i rade – rekla je Ana Brnabić.

Direktor Vladimir Mastilović naglasio je da se ta kompanija bavi interaktivnim medijima, odnosno medijima budućnosti za kompjutersko modelovanje i vizuelizaciju.

- Zbog naglašene interaktivnosti, neophodno je razumevanje širokog spektra veština i znanja – iz umetnosti, matematike, programiranja, pa čak i psihologije, kako bi se verodostojno predstavio jedan digitalni karakter. Blizina univerziteta lokaciji predviđenoj za izgradnju naše poslovne zgrade nam je bitna upravo zbog te multidisciplinarnosti. Mi želimo da proširimo dijalog sa akademskom zajednicom Novog Sada  i da kreiramo tim visoko motivisanih lјudi. Tek smo kupili zemlјište i očekuju nas dalјe radnje vezane za projektovanje i izgradnju. Naša kompanija je formatirana tako da pravimo proizvode pomoću kojih se prave neki drugi proizvodi, stoga je uspeh drugih i naš uspeh. Želimo da edukujemo i ostale da uspeju kao i mi, zato ulažemo u obrazovanje kadrova. Plan nam je da se uselimo u novu zgradu za tri do četiri godine i tu će raditi stručnjaci iz oblasti umetnosti i računarskih nauka na razvoju najnaprednijih tehnologija za ceo svet - zaklјučio je Mastilović.

Novi Sad, 15. jun 2020. godine