Čitaj mi

NAJAVA DOGAĐAJA

Bulevar Evrope otvara se za saobraćaj
Četvrtak, 29.oktobar 2009.godine, 12,00 časova
Ugao ulice Kornelija Stankovića i Bulevara Evrope

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković prisustvovaće svečanom otvaranju Bulevara Evrope za saobraćaj. Prema planu deonica Bulevara Evrope od Futoške ulice do Ulice Kornelija Stankovića, trebalo je da bude završena 1. novembra, ali je dobra koordinacija izvođača radova rezultirala završetkom i pre predviđenog roka.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Bulevar Evrope jedan je od kapitalnih infrastrukturnih projekata Novog Sada, koji predstavlja deo zapadne obilaznice oko Novog Sada. Kada bude završena i treća faza izgradnje, Bulevar Evrope će jednim svojim delom izlaziti na auto put Beograd – Subotica, a drugim na sremsku stranu grada.

Ova, nova, moderna saobraćajnica bulevarskog tipa ima po tri kolovozne trake u oba smera, razdelno ostrvo, kao i biciklističke i pešačke staze sa obe strane. Dužina novoizgrađene trase je 1420 metara, a širina regulacije 60 metara. Širina tri kolovozne trake je 10,5 metara, širina razdelnog ostrva 5 metara, biciklističke staze 2 metra i trotoara 3 metra.

Izgradnja Bulevara Evrope predstavlja i primer efikasnosti u izgradnji ukupne infrastrukturne mreže, jer su radovi objedinili i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, javno osvetljenje kao i semaforizaciju tri raskrsnice na ukrštanju bulevara i ulica Kornelija Stankovića, Hadži Ruvimove i Futoške. Ukupna vrednost ove investicije Grada Novog Sada iznosi 596.853.951 dinara.

Radovi na izgradnji, nekadašnjeg Subotičkog bulevara, počeli su još pre tri godine. Prva faza obuhvatila je potez u dužini od 970 metara na deonici od ulice Braće Grulović do Futoške ulice. Prošle godine, potpisivanjem Ugovora sa Železnicama Srbije o preuzimanju zemljišta za izgradnju Subotičkog bulevara, konačno su se stekli osnovni preduslovi da, posle više decenija, počne izgradnja i druge izuzetno važne deonice, od Futoške ulice do Ulice Kornelija Stankovića.

U cilju kompletiranja saobraćajne mreže, u severnoj zoni grada Novog Sada i njenog povezivanja sa autoputem E-75, neophodno je izgraditi i treći deo ove saobraćajnice, koji iznosi oko 5 km. Duž saobraćajnice, planirana je izgradnja mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, objekta iznad železničkih postrojenja ranžirne i tehničke stanice Novi Sad, kao i objekta na ukrštaju sa Rumenačkom ulicom. Predviđen je i saobraćajni čvor za priključenje magistralnog puta M-7 prema Bačkoj Palanci.

Uz to, Grad Novi Sad će raditi i na izgradnji drugog kapitalnog drumskog projekta – Somborskog bulevara, kao i na izgradnji raskrsnice koja treba da poveže ta dva novosadska bulevara.

Novi Sad, 28.oktobar 2009.godine