Čitaj mi

NAJAVA DOGAĐAJA - Akcija „Drvo života“

Četvrtak, 9. jul 2009. godine
11,55 časova
Limanski park (između dečjeg igrališta i česme)

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i član Gradskog veća zadužena za zdravstvo Aleksandra Novakov-Mikić prisustvovaće akciji „Drvo života“ kojom će se iskazati zahvalnost svim porodicama davaoca organa koji su u najtežim trenucima bili najhumaniji.

Novi Sad, 8. jul 2009. godine

O akciji

S obzirom da je prva transplanatacije jetre u Vojvodini izvedena prošle godine u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, svake godine istog dana u Novom Sadu sadiće se „drvo života“,kako bi se ukazala zahvalnost svim porodicama davaoca. Ovu akciju podržao je Grad Novi Sad .
Transplantacioni tim Kliničkog centra Vojvodine, pokrenuo je Projekat promocija transplantacije i donacije organa „Šansa za novi život“. Osnovni cilj i ideja ovog projekta je da zainteresuje i informiše, otkloni zablude i nejasnoće vezane za transplantaciju i donaciju organa, a samim tim navedemo širu javnost da razmisli o sopstvenom stavu prema donaciji i transplantaciji organa, kako bi prihvatili transplanataciju kao uspešan vid lečenja, a donaciju kao njen sastavni deo. Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada prepoznala je značaj ovog projekta i zahvaljujući njima ovaj projekat uspešno se sprovodi na teritoriji Novog Sada.
Stotine hiljada ljudi širom sveta ali i kod nas boluje od teških neizlečivih bolesti, kod kojih su već svi vidovi lečenja isprobani, kako konzervativni tako i hirurški, ovim bolesnicima kako bi se spasao i poboljšao kvalitet života neophodna je transplantacija organa.
U Evropi oko 65 000 pacijenata čeka na novi organ. Za Srbiju je godišnje potrebno oko:400 - 500 transplatacija bubrega, 100 - 150 transplatacija jetre, 20 - 30 transplatacija srca.Trenutno u Vojvodini se nalazi oko 180 pacijenata koji čekaju na transplanataciju bubrega a više od 10 čeka na transplantaciju jetre, mada su ove liste dinamične i svakog dana se povećava broj. Apelujemo na svest naših sugrađana!