Čitaj mi

ЕДУКАЦИЈА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ МЛАДИХ

У оквиру пројекта „Хоћу да знам и да останем здрав“ који реализују Градска управа за здравство и Институт за здравствену заштиту деце и омладине одржано је предавање о репродуктивном здрављу младих. Предавање је намењено просветним радницима новосадских школа, а присутне је поздравио члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват.

- Добро је познато да се наша земља суочава са негативним природним прираштајем и потребно је учинити све како би се овакав тренд зауставио и преокренуо. Град Нови Сад континуирано ради на очувању репродуктивног здравља младих, као будућих родитеља. Једна од мера које спроводимо је и организација едукације за просветне раднике, који морају бити припремљени да на прави начин реагују и помогну адолесцентима, јер се они сада суочавају са променама које у великој мери могу да утичу на њихово репродуктивно здравље- изјавио је проф. др Золтан Хорват.

На тему „Сексуалност адолесцената“ говорила је педијатар са Клинике за дечије болести Института за здравствену заштиту деце и омладине проф. др Александра Стојадиновић, која је истакла да млади у пубертету доживљавају бројне промене које их интересују и збуњују, као и да да су заинтересовани за сексуалност, међутим они се углавном стиде да о томе говоре са родитељима и другим одраслим особама.
-Веома је важно помоћи младима да сагледају физиолошке промене које им се дешавају у пубертету, а касније и да размишљају када је право време да започну сексуалне односе и да тада то ураде на одговоран и безбедан начин. Родитељи и просветни радници би требали да имају кључну улогу у том процесу – истакла је проф. др Александра Стојадиновић.

Према истаживању из 2006. године проценат младих који су сексуално активни се повећава, при чему они све раније ступају у сексуалне односе. Значајан процент сексуално активних адолесцената не користи контрацепцију што повећава ризик од полно преносивих инфекција и нежељене трудноће, чији прекиди за последицу могу да имају потешкоће у развоју родитељства па и серилитет. Предавање „Пубертетски развој“ одржала је гинеколог др Мирјана Анђелић, која је објаснила шта је потребо сагледати и урадити како би спречили стерилитет и обезбедили здраво родитељство у будућности.

Том приликом просветним радницима је представљена брошура под називом „Шта ми се то дешава“ која је намењена младима узраста од 10 до 15 година. Ова брошура пружа поуздане информације, приказане на једноставан и разумљив начин, младима помаже да схвате и лакше прихвате промене које доживљавају и подстиче их да се одговорно понашају према свом репродуктивном здрављу и здрављу уопште.

Нови Сад, 29. јануар 2014. године