Čitaj mi

NAJAVLJEN KONCERT DOBITNIKA STIPENDIJE FONDA MELANIJE BUGARINOVIĆ I ĆERKE MIRJANE KALINOVIĆ-KALIN

Koncert dobitnika stipendije Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“ u školskoj 2018/2019. godini, biće održan u četvrtak 28. februara u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, sa početkom u 20 časova, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Nastupiće 12 stipendista, od kojih su petoro učenici Muzičke škole ''Isidor Bajić'', petoro su solo pevači sa Akdemije umetnosti, a dvoje studenti klavira. Program će biti raznovrsan i sadržaće solo pesme i operske arije raznih epoha, od baroka do 20. veka.

- Zahvalјujući našoj, ali i svetskoj operskoj divi, Fond preko 40 godina stipendira talentovane vokalne soliste i korepetitore. Delo i humanistička ideja slavne umetnice nastavlјaju da žive kroz uspehe svih onih kojima je pomogla i kojima će pomagati. Grad visoko ceni rad Fonda koji daje izvanredne rezultate podržavajući razvoj mladih stvaralaca. Kao i uvek pred nama je odličan koncert koji iznova pokazuje veličinu i značaj davnašnje odluke Melanije Bugarinović da svu svoju imovinu uloži u budućnost. Takvom idejom rukovodimo se i mi, nastojeći da obezbedimo što podsticajnije uslove za razvoj umetnosti i kulture, da stvorimo takav sistem koji će nove generacije moći samo da nadograđuju i dalјe unapređuju – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Predsednik Upravnog odbora Fonda Siniša Bokan naglasio je da se prvi put održava koncert novih stipendista koji su ove godine izabrani, te postaju deo porodice koja broji više od 100 do sada podržanih mladih umetnika. Članovi Upravnog odbora Fonda Milica Stojadinović i Milan Miladinović ocenili su da je veoma važno što najbolјi stipendisti imaju priliku i da budu angažovani na Akademiji umetnosti jer tako dobijaju životnu perspektivu u svojoj zemlјi.

- Da Fond radi pravu stvar videlo se na koncertu koji je održan jesenas u saradnji sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, a na kojem su učestvovali naši bivši stipendisti, uspešni profesionalci koji nastupaju širom Evrope – rekla je Milica Stojadinović.

Stipendistkinje Fonda Kaja Mandić Plavšić i Aleksandra Pletikosić izjavile su da je dobijanje stipendije privilegija i prilika za usavršavanje, a pomaže im i da iznesu materijalne troškove života i studiranja.

Novi Sad, 26. februar 2019. godine