Čitaj mi

MINISTAR SPORTA POSETIO NAJTROFEJNIJI NOVOSADSKI DžUDO KLUB „SLAVIJA“

Gradonačelnik Novog Sada i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin zajedno su sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem obišli Univerzitetski  džudo i sambo klub "Slavija" koji se nalazi na SPENS-u i jedan je od najtrofejnijih sportskih klubova u zemlјi sa tradicijom dugom 58 godina. Taj klub može da se pohvali da je prošle godine kao kruna odličnih rezultata i rada kluba bilo osvajanje 2. mesta na ekipnom prvenstvu Evrope za žene. Tada je ženska ekipa pobedila dve favorizovane ekipe, čime se plasirala u „Golden ligu Evrope“, gde pravo učešća ima samo osam najbolјih ekipa. Iz Kluba kažu da u poslednje dve godine tih istorijskih rezultata ne bi bilo bez podrške i saradnje sa Gradskom upravom za sport i omladinu Grada Novog Sada.

- Velika je čast i zadovolјstvo što danas možemo da ugostimo ministra Udovičića u našem gradu i prikažemo mu sve ono na šta smo ponosni u sferi sporta. Često su neki manje popularni sportovi u zapećku, odnosno skrajnuti kao nebitni, ali mi zajedničkim snagama želimo da odagnamo takve etikete i da svaki sport bude podjednako tretiran. Nastavlјamo sa promocijom svih sportova, čime želimo da utičemo na usađivanje pravih vrednosti kod omladine, ali i važnost fizičke kulture i bavlјenja sportom za sve uzraste. Posetili smo najstariji džudo i sambo klub „Slavija“ da kroz razgovor sa sportistima sagledamo sa kojim problemima se oni susreću i da pokušamo da im pobolјšamo uslove. Sportisti su najbolјi ambasadori naše zemlјe, a mi smo tu zbog njih, kako bismo u skladu sa Strategijom sporta i Lokalnim akcionim planom, nastavili da pomažemo i uzdižemo sport u našem gradu i zemlјi– rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je neophodno isticati šampione, mlade i uspešne lјude, koji svojim uspehom pružaju primer pravog sistema vrednosti i koji su idoli drugim, mlađim generacijama, ali i celokupnoj Srbiji.

- Važno je isticati njihov svakodnevni, višečasovni rad i njihove višegodišnje pokušaje da budu što bolјi na takmičenjima gde predstavlјaju, kako svoj klub i svoju porodicu, tako i svoj grad i zemlјu. Drago mi je da Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem vodi brigu o sportskim klubovima sa teritorije grada i da podstiče njihov razvoj. Sport ne treba da se deli na „male“ i „velike“ sportove, jer upravo ovde imamo primer tzv. „malog sporta“ u kojem smo jedni od najuspešnijih u Evropi i u svetu. Svedoci  smo toga da ovaj džudo klub iz Novog Sada koji okuplјa oko 200 sportista spada u najuspešnije u zemlјi i u Evropi. Upravo takvim primerima želimo da podstaknemo mlade, i njihove roditelјe da na sport gledaju kao na način razmišlјanja i vaspitanja, tj. način života – rekao je Vanja Udovičić.

Novi Sad, 27. mart 2017. godine