Čitaj mi

MEĐUNARODNI DAN HOLOKAUSTA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

- Ovim činom odajemo poštu žrtvama Holokausta. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo više od šest miliona jevreja. To ne smemo da zaboravimo i nikada ne smemo da dozvolimo da se takva zlodela ponove. Moramo insistirati na međusobnom poštovanju ljudi bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost - izjavio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Zoran Mandić.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovila je 2005. godine Generalna skupština UN, a godišnjica se posebno obeležava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima je bilo blizu 31 milion civila.

Istim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić prisustvovao je promociji knjige "Dilema Kepiro" autora Vladimira Todorovića koju je organizovala Jevrejska opština. Na promociji su govorili pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Milan Micić, advokat Mirjana Tomić Jovanović i zamenik tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorović koji je tom prilikom rekao da je knjiga „Dilema Kepiro“opomena i protest , kao i sećanje za buduće generacije.

Šandor Kepiro, oficir mađarske žandarmerije jedan je od učesnika Novosadske racije, u kojoj je ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 3 400 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma. Kepiro je prošle godine na sudu u Budimpešti oslobođen od odgovornosti za zločine počinjene u Novom Sadu pre 70 godina, a ubrzo potom je umro.


Novi Sad, 27. januar 2012. godine