Čitaj mi

MANIFESTACIJA MARŠ BESMRTNOG PUKA ODRŽANA I U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovao je u manifestaciji Marš Besmrtnog puka koja je počela polaganjem venaca na spomenik ''Porodica'', a potom je usledila šetnja od Keja žrtava racije do Trga slobode. Na Dan pobede nad fašizmom, Besmrtni puk Srbija organizovao je šetnje sećanja na stradale i učesnike svih ratova u prošlom veku, u jedanaest gradova.

Gradonačelnik Miloš Vučević zahvalio se svima koji su došli da se na simboličan način oduže precima koji su izgubili živote u ratovima od 1912. do 1999. godine.

- Da nije bilo njih, mi danas ne bismo živeli u slobodi. Mnogo dugujemo našim precima, ali još više dugujemo našim potomcima. Imamo obavezu da im predamo sigurnu, stabilnu, bezbednu i mirnu Srbiju, da im bude dobra kuća u kojoj će ostati da žive i rade. Cilј nam je da se naša država dalјe ekonomski razvija, da bude politički priznata, a bez kulture sećanja ne možemo dobro utabati put budućim generacijama. Za mene je ovo i lično emotivan događaj, jer prvi put sam imao priliku da, učestvujući u Maršu Besmrtnog puka, nosim fotografiju moga dede po ocu, po kojem sam dobio ime, a koji je poginuo u antifašističkoj borbi 1943. godine. Ponosan sam na lјude koji su došli iz svih krajeva Vojvodine i doneli fotografije svojih bližnjih koji su izgubili živote u različitim ratovima – naglasio je gradonačelnik Vučević. Nakon njegovog obraćanja, na Trgu slobode je održan prigodan kulturno-umetnički program.

Marš Besmrtnog puka prvi put je održan u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalјa sveta i postao međunarodna manifestacija. Osim u Novom Sadu, Marš Besmrtnog puka održan je u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kralјevu, Užicu, Kruševcu, Kikindi, Somboru, Pančevu i Paraćinu. Događaj je održan bez ikakvih političkih obeležja, pod zastavom Srbije, i imao je isklјučivo rodolјubivi karakter.

Novi Sad, 9. maj 2019. godine