Čitaj mi

GRADONAČELNIK I MINISTAR KULTURE POSETILI SALON KNJIGA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavlјevićem posetio Salon knjiga na Novosadskom sajmu, u okviru kojeg je  u Auli „Master centra“ otvorena izložba „Negujmo srpski jezik“. Cilј te akcije koju je pokrenulo Ministarstvo kuture i informisanja, je da se podstakne briga za očuvanje i razvijanje srpskog jezika i jezičke kulture, da se uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, kao i da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govorenja.

- Nema sumnje da su programi ovogodišnjeg Salona knjiga i Sajma obrazovanja unapređeni u odnosu na dešavanja na ovim manifestacijama u prethodnom periodu. Veoma je značajno, kako za Novosadski sajam, tako i za Grad i Pokrajinu, to što smo u toku nekoliko sajamskih dana imali priliku da ugostimo čak dva državna ministra, odnosno ministre Šarčevića i Vukosavlјevića. To je jasna podrška od strane Vlade Republike Srbije ovakvim događajima u Novom Sadu. Veoma smo zahvalni, kako predsedniku Vlade, tako i resornim ministrima, u otvorenoj podršci Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine, koji su taj projekat proglasili za projekat od nacionalnog značaja - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da će u narednim godinama uslediti velika ulaganja u sektor kulture grada, kako u infrastrukturne projekte, tako i u programske kulturne sadržaje.

Ministar Vladan Vukosavlјević istakao je značaj titule Evropske prestonice kulture koju će Novi Sad poneti 2021. godine, rekavši da je to prilika za nova investiciona ulaganja, kako domaća, tako i iz Evropske unije. U vezi sa tim, Ministarstvo na čijem je čelu, kako je naveo, do kraja 2020. godine za tu namenu Novom Sadu će pomoći sa 4,7 miliona evra.

- Jezik je pojmovno sredstvo koje spaja jedan narod i prenosi sa generacije na generaciju kulturno jezgro jednog naroda. Kultura čitanja jeste osnov napretka svakog društva i princip na kojem mora da se radi zajednički. Svaka manifestacija koja promoviše kulturu lјubavi prema knjizi i naučnom stvaralaštvu je dragocena. Podatak da je između pet i šest hilјada dece iz osnovnih škola Vojvodine imalo priliku da besplatno poseti ovaj sajamski događaj, predstavlјa dokaz da se ozbilјno ulaže u temelјe kulture. Mi u celoj Srbiji organizujemo stručne seminare za nastavnike i profesore srpskog jezika, književne večeri za decu i odrasle, kao i pozorišne predstave. Ovom akcijom želimo da pitanja kulture govora, očuvanja i negovanja jezika i pisma budu neke od bitnijih tema našeg društva – rekao je ministar Vladan Vukosavlјević istakavši da će se akcija „Negujmo srpski jezik“ proširiti i na druge zemlјe, gde god živi srpska zajednica.

Novi Sad, 9. mart 2017. godine