Čitaj mi

GRADONAČELNIK ĐURIĆ SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA KOREJSKOG RAZVOJNOG INSTITUTA I KOMPANIJE SAMSUNG SDS

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se u Gradskoj kući sa delegacijom Korejskog razvojnog instituta (Korea Development Institute - KDI) i kompanije Samsung SDS (Samsung Data Systems),  koju su činili viši savetnik u Ministarstvu ekonomije i finansija i bivši ambasador u više evropskih država Republike Južne Koreje Dongčan Kim, zamenik šefa divizije inostranih aktivnosti u kompaniji Samsung SDS Peter Lii i lider na projektu ispred Korejskog razvojnog instituta Kjongdog Kvon.

Oni su predstavili finalni prikaz stanja studije „Studija predizvodljivosti integrisanog Smart City centra za Grad Novi Sad” koju je Vlada Južne Koreje donirala Gradu Novom Sadu. Takođe, upoznali su gradonačelnika Đurića sa do sada preduzetim koracima u izradi Studije u kojoj su obuhvatili presek stanja u svim preduzećima i upravama Grada Novog Sada na temu pametnog grada i uputili sugestije.

U okviru izrade Studije predizvodljivosti predstavnici Grada Novog Sada su u junu posetili Seul i upoznali se sa načinima upravljanja u gradu sa preko 10 miliona stanovnika. Osmočlanu delegaciju Grada Novog Sada, činili su inženjeri koji su bili u prilici da se upoznaju za procesima smart city koncepta koji podrazumeva  funkcionisanje grada usmerenog ka potrebama građana, kojima su potrebne  informacije u najkraćem vremenskom roku.

Kroz ovaj projekat  Grad Novi Sad ima priliku da svoj koncept pametnog grada kreira po ugledu na jedan od najboljih svetskih gradova, Seul, a  predstvanici Korejskog razvojnog istituta i kompanije Samsung imaju želju da prenesu znanje i dosadašnje iskustvo.

Korejski razvojni institut, uz podršku korejskog fonda „Programa razmene znanja“,  koji finansira korejska Vlada, izradio je „Studiju predizvodljivosti integrisanog Smart City centra za Grad Novi Sad“ koja definiše jasne pravce razvoja koncepta pametnog grada, u cilju unapređenja rada lokalne samouprave, gradskih uprava, javnih i javno komunalnih preduzeća i organizacija čije je grad osnivač. Na ovaj način uspostaviće se efikasniji rad javnog sektora, a sve u funkciji zadovoljavanja potreba građana i privrede.

Navedeni projekat je jedan od mnogih koji se sprovode u Republici Srbiji u okviru potpisanih protokola bilateralne saradnje Vlade Republike Južne Koreje i Vlade Republike Srbije  u okviru prenosa tehnologije i znanja i  sprovođenja projekata pametnih gradova u Republici Srbiji.

Novi Sad, 11. jul 2023. godine