Čitaj mi

GRAD PODRŽAVA MIKRO I MALA PREDUZEĆA

Grad Novi Sad je u 2020. godini u budžetu izdvojio 15.000.000 dinara za podršku sektoru mikro i malih preduzeća i preduzetnika na teritoriji Grada Novog Sada za nabavku mašina i opreme. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je kompaniju ''Monarh'' koja se bavi izradom korporativnih tekstilnih odevnih predmeta i opreme za ugostitelјske objekte, a na konkursu Grada je dobila subvenciju od 500.000 dinara, za nabavku laserske mašine za krojenje.

- Ova kompanija se bori na tržištu već 13 godina. Veoma cenim kada vidim vredne ruke ovih divnih dama i drago mi je što se vlasnik ove firme vratio iz Australije u svoju zemlјu da živi i radi. Zadovolјstvo je i što od njega čujem da se biznis polako vraća u normalu, te da se ovaj sektor oporavlјa od posledica pandemije. Konkurs je sproveden prema svim pravilima i podržani su oni koji imaju preduzetnički duh i inovativnost u poslovanju. Ne možemo samo pričati o kompanijama koje su giganti i koje utiču na makroekonomsku sliku, i zato Grad ima poseban vid podrške ovakvim preduzećima. Vodimo izbalansiranu politiku prema svim privrednim subjektima – istakao je gradonačelnik Vučević.

Vlasnik kompanije ''Monarh'' Miroslav Krstanović zahvalio se na podršci naglasivši da će mašina, čija kupovina je subvencionisana, doprineti bolјoj proizvodnji.

- U zadnje vreme oseti se da stvari u Srbiji idu na bolјe, posebno kada je reč o administrativnim procedurama koje su daleko efikasnije nego pre deset godina. Takođe, krediti su povolјniji, a kurs je stabilan – rekao je Miroslav Krstanović.

Bespovratna sredstva su odobrena za 33 privredna subjekta u rasponu od 200.000 do 500.000 dinara po privrednom subjektu, u zavisnosti od visine troškova i ulaganja iskazanih u prijavi. Direktorka Regionalne razvojne agencije Bačka DOO Ivana Krsmanović izjavila je da će ta Agencija, čiji je Grad Novi Sad jedan od osnivača, nastaviti saradnju sa lokalnom samoupravom kako bi se privredi pružila maksimalna podrška. Pošto je nedavno Skupština grada usvojila Odluku o programu podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, konkurs za nabavku mašina i opreme ove godine će sprovesti Gradska uprava za privredu. Iznos sredstava za ovu namenu je uvećan sa 15 na 24 miliona dinara.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja mikro i malih preduzeća i preduzetnika na teritoriji Grada Novog Sada za 2020. godinu je sproveden u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka DOO.

Novi Sad, 18. jun 2021. godine