Čitaj mi

GRAD OBEZBEDIO PREPARATE ZA ZAŠTITU PČELA

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je podeli preparata Herba Strip za zaštitu pčela, članovima Društva pčelara „Jovan Živanović“, koje je obezbedila Gradska uprava za privredu.

-Drugu godinu za redom uspevamo da u okviru budžeta za ruralnu podršku obezbedimo sredstva za nabavku lekova za pčele koji su potrebni pčelarima. Ove godine smo na Konkursu za udruženja izdvojili milion i po dinara i oko 115 pčelara će dobiti ove lekove koji su im veoma značajni. To još jednom pokazuje podršku Grada Novog Sada pčelarstvu i proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom. Ta podrška se ne ogleda samo današnjoj nabavci lekova, nego i u podršci prilikom sertifikacije proizvoda, u nastupima na sajmovima i u organizovanju manifestacija. Gradska uprava time pokazuje da je zaista usmereni na lokalne proizvođače. Onima koji nemaju priliku da dobiju pomoć na pokrajinskom i republičkom nivou želimo da pomognemo ovim specifičnim merama – rekao je Radojević i naglasio da je Društvo pčelara „Jovan Živanović“ pravi primer kako jedno udruženje treba da nastupa i zastupa interese svojih članova.

Članovi Društva pčelara koji su prisustvovali podeli preparata u prostorijama Društva, izrazili su veliko zadovoljstvo zbog pomoći koju im je uputio Grad Novi Sad. Prema rečima zamenika predsednika Društva pčelara „Jovan Živanović“ Đorđa Mrkića, zahvaljujući Gradu Novom Sadu već drugu godinu za redom dobijaju finansijsku pomoć za nabavku neophodnih preparata koji se koriste za zaštitu pčela i u borbi protiv pčelinjeg napasnika, parazita Varoe destructor.

- Saradnja sa Gradom nam olakšava rad i poboljšava našu organizovanost. Time bolje funkcionišemo i stvaramo veće interesovanje pčelara da se učlanjuju u naše Društvo, što doprinosi efikasnosti rada. Ovaj preparat koji smo nabavili sredstavima Grada je na biljnoj bazi i smanjuje prisustvo parazita Varoe destructor, a to nam obezbeđuje sigurnije i stabilnije prezimljavanje, što se pokazalo i u prethodnoj godini – naglasio je Đorđe Mrkić.

Novi Sad, 9. avgust 2019. godine