Čitaj mi

GRAD NOVI SAD U SUSRET EVROPSKOJ PRESTONICI KULTURE

Član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać prisustvovao je otvaranju štanda Grada Novog Sada na 18. međunarodnom Salonu knjiga. Tom prilikom, predstavljen je kulturni koncept "VisioNS 2020", čiji je cilj dostizanje evropskih kulturnih standarda i dobijanje statusa kandidata Evropske prestonice kulture.

- Polovinom prošle godine Skupština grada Novog Sada je usvojila inicijativu da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture, a zatim je formiran organizacioni odbor koji je preduzeo niz značajnih aktivnosti. Obezbeđena je podrška Zrenjanina i Sremskih Karlovaca, kao i najznačajnijih institucija Matice srpske i Univerziteta u Novom Sadu. Takođe, bili smo u Pečuju, gde je zasedao Evropski parlament, a u Firenci smo prisustvovali sastanku na temu "Ujedinjeni gradovi i lokalne samouprave", u vezi sa Agendom 21, kao i u ovogodišnjoj prestonici kulture Mariboru. Posledica ovog delovanja je kulturni koncept "VisioNS 2020", gde ćemo predstaviti programske aktivnosti, koje će biti okosnica našeg budućeg delovanja - izjavio je član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać.

Prilikom prezentacije koncepta "VisioNS 2020", govorilo se kulturnom identitetu grada Novog Sada, pravcima kulturnog razvoja, Akcionom planu i prestojećim ključnim aktivnostima, koje treba da budu u duhu evropskih vrednosti i partnerstava, a po prvi put je predstavljen i vizuelni identitet koncepta "VisioNS 2020". Pored člana Gradskog veća za kulturu Andreja Bursaća prisutnima su se obratili i članovi Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020 godine Laslo Vegel i Vladimir Kopicl, koji su ukazali na potencijale grada, na važnost kandidature i pozvali sve novosadske institucije, nevladine organizacije i građane da prate proces i da mu se pridruže na kreativan način.

Programske aktivnosti, koje realizuje Gradska uprava za kulturu pod sloganom "Grad Novi Sad u susret Evropskoj prestonici kulture" traju do utorka 6. marta. U prilogu se nalazi program dešavanja na štandu Grada Novog Sada.

Novi Sad, 1. mart 2012. godine
 

Preuzmite salon_knjiga_program.doc (application/msword 237 KB)