Čitaj mi

GRAD NOVI SAD I ADMINISTRACIJA PETROGRADSKOG REJONA SANKT-PETERBURGA POTPISALI SPORAZUM O SARADNјI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas u administraciji Petrogradskog okruga u Ruskoj Federaciji sa šefom uprave tog okruga Ivanom Aleksandrovičem Gromovim i sa njim potpisao Sporazum o saradnji između Novog Sada i Sankt-Peterburga. Sporazum je potpisan u cilјu održavanja i jačanja odnosa koji postoje između Ruske Federacije i Republike Srbije, nastojeći da se dalјe razvija svestrana saradnja zasnovana na ravnopravnosti, i kako bi se efikasno doprinelo širenju i jačanju ekonomske i humanitarne saradnje, razvoju naučno-tehničkih i kulturnih veza.

- Od danas je novosadska porodica gradova-prijatelјa bogatija za još jednog člana, a to je Petrogradski rejon Sankt-Peterburga što su zaista divne vesti za sve Novosađane. Saradnja  započeta 2005. godine, sada je krunisana formalnim potpisivanjem Sporazuma o prijatelјstvu. Ono što je možda najlepše u sadržaju tog sporazuma, jeste to što je veliki deo naše buduće saradnje definisan, ne samo u oblasti komunalnih delatnosti, ili privrede, već i kroz kulturnu razmenu naših učenika i studenata, onih koji predstavlјaju budućnost i koji će nastaviti da jačaju prijatelјstvo između gradova dve zemlјe. S nestrplјenjem čekam uzvratnu posetu naših domaćina i radujemo se nastavku širenja mreže prijatelјa Novog Sada, jer naš grad to zaslužuje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i zahvalio domaćinu Ivanu Aleksandroviču i Petrogradskoj administraciji na prijatelјskoj atmosferi i srdačnom odnosu. 

Potpisivanjem Sporazuma obe strane su se obavezale da će doprinositi širenju i produblјivanju dugoročne saradnje u oblastima komunalnih usluga, urbanizma, kulture,  privrede i turizma, kao i u socijalnoj sferi i primeni sistema "Smart City" . U Sporazumu je precizirano da će u potpunosti biti podstican razvoj odnosa radi intenziviranja direktnih ekonomskih veza i razmene iskustava između organizacija civilnog društva, privrednih subjekata, institucija u sferi nauke, kulture, obrazovanja i zdravstva. Posebno je naglašeno održavanje zajedničkih foruma, poslovnih susreta, razmena delegacija učenika i nastavnika, razmena iskustava u radu omladinskih organizacija i sprovođenje zajedničkih sportskih manifestacija.

Ovaj Sporazum potpisan je na osnovu Sporazuma o saradnji između Administracije Petrogradskog rejona Sankt-Peterburga Ruske Federacije i Grada Novog Sada Republike Srbije i Crne Gore od 12. maja 2005. godine.

Novi Sad, 3. jun 2021. godine