Čitaj mi

FOTOTIPSKO IZDANjE REPLIKE ATONSKOG I HILANDARSKOG ZAKONIKA CARA DUŠANA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom promocije fototipskog izdanja replike prepisa Atonskog i Hilandarskog Zakonika cara Dušana. Autor tekstova o Zakoniku je dr Đorđe Bubalo, a projekat je podržala Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Svečanoj akademiji između ostalih prisustvovali su Episkop Sremski Vasilije i Episkop Budimski Lukijan.

- Reč je o najznačajnijem dokumentu srednjevekovne Srbije koji predstavlja početak uspostavljanja pravog državnog sistema. Zbog toga je važno da dokumente koji svedoče o našoj istoriji i tradiciji sačuvamo od zaborava i promovišemo sve ono što je svojom inovativnošću doprinelo razvoju našeg društva -  istakao je gradonačelnik Pavličić.

Izdavači fototipskog izdanja replike prepisa Atonskog i Hilandarskog Zakonika cara Dušana su Manastir Hilandar, Sveta Gora Atonska i Pravoslavno udruženje ''Sveti Sava''. Povez je rekonstrukcija mogućeg izgleda Zakonika iz XIV veka. Kutija, koja je sastavni deo ovog projekta, replika je sličnih kutija iz XIV veka. Da bi se veličina i značaj ovog jedinstvenog dela srpske državotvornosti i kulture približile najširem auditorijumu, u posebnoj knjizi priređeni su opšti podaci o Zakoniku i vremenu u kojem je nastao, kao i tekst celog Zakonika objedinjen iz svih do sada pronađenih rukopisa. U istoj knjizi Zakonik je predstavljen na savremenom srpskom, grčkom, ruskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

U programu Svečane akademije učestvovali su hor Eparhije Sremske ''Sveti Nikolaj'', folklorni ansambl ''Vila'', KUD Železničar, pevačka grupa ''Bilbil'', KUD Svetozar Marković, Udruženje ljubitelja istorije ''Zeleni Barjak'' i dramski umetnik Predrag Momčilović.

Novi Sad, 22. mart 2012. godine