Čitaj mi

EVROPSKO PRVENSTVO U MAČEVANjU OD 16. DO 21. JUNA U NOVOM SADU

Olimpijski šampioni i najbolji mačevaoci Evrope i sveta biće gosti Novog Sada, od 16. do 21. juna kada se održava Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore. Tim povodom, u Medija centru SPC „Vojvodina“ održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Dejan Ruski i direktor JP SPC „Vojvodina“ Milan Jarić. Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin je izrazio zadovoljstvo što je Novi Sad, nakon Evropskog prvenstva u karateu i Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine domaćin još jednog velikog takmičenja.

-Novi Sad je stekao reputaciju regionalnog sportskog centra, kao grad koji ima izuzetne uslove i kapacitete i koji se već potvrdio kao dobar domaćin velikim sportskim manifestacijama evropskog i svetskog ranga, u svim kategorijama. U predstojećim danima, ugostićemo najbolje mačevaoce Evrope i sveta, a budući da u naš grad dolazi oko 500 takmičara iz čak 38 zemalja Evrope, onda je jasno da pored sportskog, ovo takmičenje ima i značajan turistički i privredni karakter– izjavio je Ognjen Cvjetićanin i pozvao Novosađane da dođu na SPENS i podrže takmičare koji predstavljaju Srbiju.

Evropsko prvenstvo u mačevanju organizuje Mačevalački savez Srbije, pod pokroviteljstvom Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada. Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez je istakao da je preduslov za organizaciju Evropskog prvenstva u mačevanju za seniore u Novom Sadu bila izvarendna organizacija kadetskog evropskog prvenstva, održanog pre dve godine.

-Naš cilj je da pokroviteljstvom damo podršku mačevanju i tako doprinesemo boljim uslovima i većem broju takmičara iz Vojvodini. Budući da smo na pola olimpijskog ciklusa, nadam se da ćemo do 2024. godine imati još više kvalitetnih predstavnika ovog sporta – rekao je Vladimir Batez.

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Dejan Ruski je dodao da je Evropsko prvenstvo u mačevanju sa 88 ekipa i 447 takmičara najbrojniji Evropski šampionat u istoriji ovog takmičenja. Svečano otvaranje prvenstva biće održano 16. juna, sa početkom u 17.30 časova, u Maloj sali SPC „Vojvodina“. Dan pre početka prvenstva, 15. juna, održaće se kongres Evropske konfederacije gde će se sakupiti predsednici svih 45 članica iz cele Evrope. Iste večeri će na Petrovaradinskoj tvrđavi biti održana Svečana Akademija, koju Mačevalački savez Srbije organizuje povodom velikog jubileja - obeležavanja 90 godina postojanja.

Novi Sad, 13. jun 2018. godine