Čitaj mi

EVROPSKA KONFERENCIJA MANјINSKIH I LOKALNIH MEDIJA 25. I 26. NOVEMBRA U NOVOM SADU

Povodom 5. Evropske konferencije manjinskih i lokalnih medija koja će biti održana 25. i 26. novembra u Novom Sadu, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić sastao se sa osnivačem tog programa, direktorkom medijske agencije Heror Media Pont Natašom Heror.
Ona je naglasila da će, zbog epidemiološke situacije, Konferencija biti održana na Ju-tjub kanalu Heror Media Pont Production i Fejsbuk stranici Heror Media Ponta, a da je glavna tema ovoga puta zaštita životne sredine.

- Glavni cilј je da mediji postanu svesni svog uticaja u borbi protiv globalnog zagrevanja. Da razviju ekološki održiv plan i sagledaju načine smanjivanja emisija negativnih gasova koje jedan prosečan štampani medij proizvodi. Razgovaraće se o tome kako da, podizanjem svesti i pozivanjem čitalaca na akciju, mediji dostignu ekološku neutralnost. Na Konferenciji će biti prisutni predstavnici Evropskog centra za manjinska pitanja iz Nemačke i govorićemo o manjinskim medijima u aktuelnom političko-društvenom kontekstu.
Kroz priču o jezičkom pejzažu u Vojvodini, stavlјamo u fokus značaj manjinskih medija koji kao kulturno nasleđe sami po sebi, održavaju jezički diverzitet ovih prostora – istakla je Nataša Heror.

Dalibor Rožić ocenio je da Konferencija uspeva da plasira važne teme i okupi vodeće stručnjake u oblasti manjinskih medija, ali i da njen značaj prevazilazi odrednicu ''manjinski'' jer joj je i cilј da manjinski mediji, osim što doprinose negovanju različitosti, postanu izbor najšire javnosti.

- To može da se postigne samo plasiranjem kvalitetnog sadržaja na adekvatan način. Sadržaja koji je smislen, aktuelan koji ima težinu i koji je rezultat rada profesionalaca. Uloga medija je da informišu, edukuju, zabave, i mediji zaista imaju veliku moć, međutim na njima je i velika odgovornost da ono što objavlјuju bude objektivno i istinito – zaklјučio je Rožić i dodao da će Konferencija uvek imati partnera u Upravi za kulturu Grada Novog Sada.

Organizatori konferencije su Heror Media Pont, Mađarso, Storiteler i Razvojni centar lokalnih i manjinskih medija u saradnji sa organizacijama MIDAS i FUEN, a pokrovitelјi su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

https://mediapont.org/agenda-5-evropske-konferencije-posvecene-manjinski...
Novi Sad, 23. novembar 2021. godine