Čitaj mi

DODELJENE NAGRADE ZA PROJEKAT „EcoProfit NOVI SAD“

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i savetnik u Ambasadi Austrije mr Volfgang Vagner svečano su uručili nagrade predstavnicima kompanija koje su učestvovale u projektu "ECOprofit Novi Sad 2011". Projekat ECOProfit započet je pre 20 godina u Gracu, a Grad Novi Sad je prvi u Srbiji i regionu prepoznao značaj koncepta održivog poslovanja kojim kompanije pored ostvarivanja profita minimiziraju svoj ekološki otisak. 

- U saradnji sa Austrijskom agencijom za razvoj i konzorcijumom Denkštat uključili smo se u projekat Ekoprofit kako bismo motivisali kompanije, kako iz javnog tako i iz privatnog sektora, da funkcionišu po principima održivog poslovanja. Osnovni ciljevi su da se postignu čistija proizvodnja i maksimalna energetska efikasnost. Novi Sad namerava da ode i korak dalje i da otpad počne da tretira kao izvor energije za funkcionisanje vitalnih sistema, odnosno da Gradsku deponiju prilagodi takvom konceptu – naglasio je gradonačelnik Pavličić. 

U prvom krugu realizacije projekta nagrađene su sledeće kompanije: ERSTE BANKA a.d., DELHAIZE SERBIA d.o.o., VIP MOBILE, AD DANUBIUS, JKP "GRADSKO ZELENILO", , JKP "NOVOSADSKA TOPLANA", "ELEKTROVOJVODINA" d.o.o., SZR "ASTRA" i HOTEL "VELIKI". Istovremeno, 20 mladih stručnjaka imalo je priliku da, kao praktikanti u kompanijama steknu teorijsko i praktično znanje. Na taj način data im je šansa ne samo da se lično usavrše, već i da doprinesu viziji održivog biznisa formiranjem tržišta edukovanih konsultanata. 

Tokom prethodnih 6 meseci predstavnici kompanija učestvovali su u 6 grupnih radionica tokom kojih su analizirani brojni aspekti ekološkog poslovanja. Kao finalni rezultat kompanije su ostvarile uštede. Smanjena je potrošnja električne i toplotne energije, goriva i vode. Najbolji pokazatelj efikasnosti projekta je ostvarena ušteda koja na godišnjem nivou iznosi oko 210 hiljada evra što je u proseku 21 hiljada evra po kompaniji.

Prisutnima su se obratili i zamenik ambasadora Austrije mr Volfgang Vagner, kao i izvršni direktor Denkštata i projektni menadžer projekta EcoProfit Novi Sad Vilibald Kaltenbruner koji su čestitali Gradu Novom Sadu na uspešno realizovanom projektu. O važnosti zaštite životne sredine govorio je i proslavljeni sportista koji živi i radi u Novom Sadu, a koji često učestvuje u akcijama vezanim za zaštitu životne sredine, odbojkaš Andrija Gerić. 

Novi Sad, 25. januar 2012. godine