Čitaj mi

DODELJENA NOVČANA SREDSTVA GRAĐANIMA ZA NABAVKU BICIKLA

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovala je konferenciji u okviru realizacije programske aktivnosti pružanja podrške za nabavku bicikla kao ekološki prihvatljivog transporta u 2022. godini koju je organizovalo udruženje „Društvo za promociju prirode Srbije“. Nakon uspešno sprovedenog Javnog poziva, ove godine je 1802 građanina ostvarilo pravo na novčanu podršku od 10 hiljada dinara za nabavku novog bicikla.

- Grad Novi Sad je prvi u Srbiji izdvojio sredstva u iznosu od 18 miliona dinara za pružanje podrške građanima za nabavku novog bicikla. Ova aktivnost je u velikoj meri doprinela da se broj biciklista na ulicama Novog Sada poveća sa tendencijom da bicikli u narednim godinama u velikoj meri zamene korišćenje automobila. Grad je u 2021. godini postao bogatiji za 1604 bicikla. Akcija se nastavlja i u 2022. godini za šta je Grad izdvojio dodatnih 20 miliona dinara. Nakon sprovedenog Javnog konkursa, odabrano je udruženje „Društvo za promociju prirode Srbije“ koje realizuje programsku aktivnost pružanja podrške za nabavku bicikla. Zainteresovanost građana je i ove godine bila izuzetno velika, a prijavni formular je popunilo 8125 građana – istakla je Mira Radenović i dodala da je  plan je da se ova aktivnost nastavi i u narednim godinama izdvajanjem dodatnih sredstava, jer povećanjem broja biciklista na ulicama grada, uz ostale mere za pobošanje sveukupnog kvaliteta životne sredine, zajednički možemo doprineti vođenju zdravijeg načina života, smanjenju negativnog uticaja saobraćaja i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Tom prilikom, na Novosadskom sajmu, potpisivani su i ugovori između udruženja „Društvo za promociju prirode Srbije“ koje je sprovodilo programsku aktivnost i građana koji su u okviru Javnog poziva za podršku nabavke bicikla u 2022. godini ostvarili pravo na novčanu podršku u iznosu od 10.000 dinara. Krajnji rok kada građani mogu da kupe bicikl i donesu potrebnu dokumentaciju je 5. april do 18 časova.

Vizija Grada je da se građanima ukaže na neophodnost izbora čistijih vidova saobraćaja i podsticanja korišćenja bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Novi Sad, 30. mart 2022. godine