Čitaj mi

DELEGACIJA SAVETA FEDERACIJE RUSIJE POSETILA NOVI SAD

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada doc. dr Siniša Sević primili su delegaciju Saveta Federacije Rusije na čelu sa zamenikom Predsednika Saveta Federacije Aleksandrom Toršinom. Tom prilikom gradonačelnik Vučević naglasio je da međugradska, odnosno međunarodna saradnja ima ključnu ulogu za napredak, jer razmena iskustava doprinosi primeni boljih modela rešavanja važnih pitanja za građane.

- Novi Sad neguje prijateljske odnose sa ruskim gradovima, a naši narodi imaju mnogo toga zajedničkog što je dobra platforma za udružene aktivnosti i projekte. Očekujem da će saradnja sa Rusijom u narednom periodu biti intenzivnija, plodotvornija i konkretnija, posebno u oblasti privrede, i da će dati odlične poslovne rezultate. Naravno, to ne znači da će biti zanemareni odnosi u kulturi, umetnosti i obrazovanju, naprotiv, i u tim aspektima nastojaćemo da pojačamo zajedničke aktivnosti – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

- Naša poseta Srbiji nije slučajno počela iz Novog Sada, jer je to najdinamičniji  i najperspektivniji grad današnje Srbije. Želimo da proučimo iskustva Novog Sada u oblasti ekologije jer je u tom smislu među najboljima u regionu. Želimo da proučimo modalitete buduće saradnje, i to tako da je produbimo i unapredimo na svaki mogući način, a nosilac projekta saradnje između naših zemalja biće Moskva, odnosno moskovska regija -  istakao je Aleksandr Toršin i dodao da je drugi plan posete delegacije Srbiji zaštita pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje, kako je ocenio, imaju svetski značaj.

U sastavu delegacije, između ostalih, bili su predstavnici Ambasade Rusije u Republici Srbiji kao i osnivač Međunarodne humanitarne fondacije za očuvanje hrišćanskih svetinja na Kosovu i Metohiji ''Sveti Sava Osvešteni“ Nina Toršina, a sastanku su prisustvovali i članovi Gradskog veća, pomoćnici i specijalni savetnik gradonačelnika.

  
Novi Sad, 6. oktobar 2012. godine