Čitaj mi

DELEGACIJA DEPARTMANA VAL D'OAZ U POSETI NOVOM SADU

Delegacija Departmana Val d'Oaz, koja je u poseti Privrednoj komori Vojvodine, posetila je danas i Gradsku kuću, a domaćini su bili pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Delegaciju čine predstavnici Razvojne agencije Departmana Val d'Oaz i kompanija iz različitih oblasti kao što su tretman otpadnih voda, bezbednosni sistemi, ali i iz muzičke, filmske industrije i umetnosti. Inače, Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Versaj Val d'Oaz imaju potpisan sporazum o saradnji.

Predstavnici Grada izrazili su zadovolјstvo zbog ove posete, posebno imajući u vidu, da Novi Sad sa gradom Tavernji ima potpisan Sporazum o saradnji, najviši pravni akt u Republici Srbiji koji definiše odnose između lokalnih samouprava  i gradova u svetu, kao i to da će sa gradovima istog Departmana, Lengien le Ben i Sen le la Fore, potpisati isti sporazum kada se za to steknu neophodni uslovi, pre svih epidemiološki.

Zvaničnici su tokom sastanka ocenili da postoje dobri uslovi za pospešivanje ekonomske saradnje dvaju gradova i regija, te da za to postoji obostrana volјa. Takođe, ocenili su i da je oblast kulture jedna od odličnih platformi za unapređivanje odnosa, posebno zato što Novi Sad uskoro postaje Evropska prestonica kulture.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović naglasio je da Novi Sad visoko ceni rad Francuskog instituta u Srbiji i da je u skladu sa tim nedavno i na bolјi način rešeno pitanje njihovih prostorija u Novom Sadu.

On je rekao da Novi Sad mnogo ulaže u međunarodnu saradnju i da postoje mnogobrojni projekti koji se na taj način realizuju. Obrazovanje, kultura, privreda i turizam sve više se posmatraju objedinjeno, što donosi brojne benefite, i pruža mogućnost sinergičnog delovanja na opštu korist, ocenjeno je na sastanku.

Novi Sad, 26. novembar 2021. godine