Čitaj mi

DECA IZ NASELJA ADICE DOBILA NOVO IGRALIŠTE

Mališani iz naselјa Adice dobili su prvo javno igralište sa sedam sprava za decu uzrasta od 3 do 14 godina, koje se nalazi na uglu ulica Marije Bursać i Cetinjske. U pitanju je donacija kompanije „Schneider Electric Hub“, a u realizaciji projekta učestvovali su Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i Grad Novi Sad. Otvaranje igrališta upriličeno je danas, a prisutnima su se tom prilikom obratili zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, potpredsednik biznisa za digitalno upravlјanje elektroenergetskom mrežom „Schneider Electric Hub“ Vladan Krsman i direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac istakao je da Grad kontinuirano radi na izgradnji igrališta i teretana na otvorenom, vodeći računa o tome da stanovnici svih delova Novog Sada imaju jednake uslove za život.

- U periodu od 2014. do 2021. godine postavlјeno je 55 novih dečijih igrališta, 45 teretana na otvorenom i 5 street work out terena, a ove godine uspešno je realizovana izgradnja devet novih dečijih igrališta. Veoma mi je drago što i deca iz naselјa Adice od danas imaju priliku da provode svoje slobodno vreme na igralištu koje je izgrađeno po svim evropskim standardima. Ovom prilikom želim da se zahvalim društveno-odgovornoj kompaniji „Schneider Electric Hub“ koja uspešno posluje u našem gradu, kao i Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ što su prepoznale važnost ulaganja u decu i što sličnim projektima doprinose razvoju lokalne zajednice - izjavio je Igor Crnobarac i dodao da će Grad nastaviti da radi na stvaranju bolјih uslova za odrastanje dece.

Potpredsednik biznisa za digitalno upravlјanje elektroenergetskom mrežom „Schneider Electric Hub“ Vladan Krsman zahvalio se Gradu na saradnji i izrazio zadovolјstvo što deca već koriste igralište.

- Mi smo sa velikim zadovolјstvom obezbedili sredstva i podržali izgradnju igrališta za decu naselјa Adice, u Novom Sadu. I za to postoji više razloga. „Schneider Electric“ se bavi održivim razvojem – to je naša osnovna misija – kojoj su podređeni svi naši procesi, proizvodi i usluge. Mi radimo u nadi da doprinosimo bolјoj planeti i bolјoj sutrašnjici za našu decu. Otuda su ovakvi projekti, za nas, prirodno mesto podrške. „Schneider Electric Hub“ koji je deo Šnajderove poslovne porodice, sa preko 900 zaposlenih i preko 700 mališana, posluje upravo ovde u Novom Sadu. Zato ovaj grad za nas predstavlјa posebno mesto i mi koristimo svaku priliku da pomognemo i doprinesemo razvoju ove zajednice- istakao je Vladan Krsman.

Prema rečima direktorke Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ane Košel ovaj projekat je nastavak aktivnosti Fondacije usmerenih na pobolјšanje uslova za odrastanje i obrazovanje u Srbiji.

- Tokom 15 godina rada, rekonstruisali smo i opremili 285 obrazovnih ustanova - obnovili smo desetine seoskih i škola oštećenih u poplavama, veliki broj sportskih sala i igrališta, opremili mnogo kabineta i vrtića, i nabavili STEM opremu za srednje škole, u nekoliko gradova u Srbiji. Podrška školama i vrtićima podrazumeva rekontrukciju samih objekata, ali i donacije u vidu školske opreme. Fondacija je, zajedno sa partnerskim organizacijama, školama donirala i interaktivnu opremu za rad, kao što su laptopovi, računari, projektori, štampači i moderne table. U protekloj godini, čak 70 obrazovnih ustanova dobilo je novu digitalnu opremu, nameštaj i stručne materijale- objasnila je Ana Košel.

Dečije igralište se prostire na 274 kvadrata i sadrži multufunkcionalni kompleks sa dve kule, tobogan, tunel i kombinova penjalica, klackalica sa dve grede i četiri sedišta, lјulјaška sa dva sedišta, njihalica za decu 3-7 godina, lelujavi most, tobogan sa merdevinama i lјulјaška gnezdo.

Novi Sad, 9. novembar 2022. godine