Čitaj mi

ČLANICA GRADSKOG VEĆA ZA KULTURU PRISUSTVOVALA OBELEŽAVANjU DANA RUSINSKE NACIONALNE ZAJEDNICE

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić prisustvovala je proslavi dana rusinske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

- Rusinska nacionalna zajednica u Novom Sadu možda nije velika, ali je njihova kulturna baština neprocenjiva. Grad će uvek podržavati male nacionalne zajednice koje mogu da čuvaju i da stvaraju velika i značajna dela kako za Novi Sad, tako i za Republiku Srbiju - izjavila je Milanka Brkić i zahvalila se direktoru Rusinskog kulturnog centra Vladimiru Sivču koji joj je poklonio knjigu notnih i tekstualnih zapisa rusinskih narodnih pesama.

Rusinska nacionalna zajednica kao svoj praznik obeležava 17 januar, dan kada je 1751. godine  savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru Franc Jozef de Redl potpisao prvi zvanični dokument − Ugovor o naseljavanju 200 rusina na teritoriju Vojvodine. Tim povodom u Rusinskom kulturnom centru održan je je kulturno umetnički program, kao i izložba sa sedmih susreta likovne kolonije Stevana Bodnarova.

Novi Sad, 17. januar 2013. godine