Čitaj mi

BESPLATNI BADNјACI PODELjENI NOVOSAĐANIMA

JP „Nacionalni park Fruška gora“ u saradnji sa zainteresovanim opštinama podeliće za božićne praznike građanima preko 20 000 besplatnih badnjaka pripremlјenih sečom hrasta isklјučivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno.

Tradicionalna akcija realizuje se kako bi bili ispoštovani običaji uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine. U centru Novog Sada, građanima su badnjake delili pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić zajedno sa predstavnicima Nacionalnog parka.

- Želјa nam je da Božić provedemo poštujući naše lepe običaje, u krugu porodica, zdravi, dobro raspoloženi, ali na ovaj način skrećemo pažnju na to da nije dobro da se hrast masovno i nekontrolisano seče kako bi lјudi obezbedili badnjake. Zaštita prirode je prioritet bez konkurencije, jer na nama je da sačuvamo planetu i za sebe i za generacije koje tek dolaze. Živimo u vremenu kada je životna sredina narušena mnogim faktorima i kada ceo svet sagledava načine da zaustvi negativne tokove koji ugrožavaju opstanak svih nas. Neka i to bude jedna od božićnih poruka, da pazimo jedni na druge, da se poštujemo i činimo dobro, ali da isti takav odnos imamo prema svom prirodnom okruženju – istakao je Dalibor Rožić.

Prema rečima direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ Radoslava Krunića, podela besplatnih badnjaka takođe je organizovana u Sremskim Karlovcima, Irigu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i u Šidu, a tokom noći između 5. i 6. januara u ranim jutarnjim časovima za sve one koji su se uputili u šumu pripremlјeno je 5000 badnjaka na teritoriji Nacionalnog parka i to na Iriškom vencu, Zmajevcu, Crvenom Čotu, Ležimiru i kod Rohalј baze. Čuvarska služba JP „Nacionalni park Fruška gora“ zajedno sa policijom radi u tri smene kako bi se sprečila svaka nedozvolјena seča hrastovih stabala.

Novi Sad, 6. januar 2022. godine