Čitaj mi

BEOGRADSKI FORUM CIVILNOG DRUŠTVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustovao je panel diskusiji koja je održana u okviru Beogradskog foruma civilnog društva, u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Forum se organizuje pod patronatom Serije susreta Zapadnog Balkana, a održava se u periodu od 11. do 13. maja u Novom Sadu i Beogradu.

- Zadovoljstvo nam je što smo Grad domaćin Foruma koji je posvećen saradnji nevladinog sektora i javnog sektora, što doprinosi uklanjanju barijera koje postoje na tom planu. Ovde je pažnja takođe posvećena međuregionalnoj saradnji na ovom području, a u kontekstu integrativnih procesa kroz koje prolazi i naša država, pa sam zahvalan organizatorima što su deo programa Foruma organizovali u Novom Sadu. Očekujem da posle ovakvih događaja u budućnosti bude još izraženija komunikacija između civilnog sektora i predstavnika vlasti država ovog regiona – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Hedvig Morval iz Evropskog fonda za Balkan, Forum je nastavak aktivnosti pokrenutih prošle godine tokom Bečkog samita za Zapadni Balkan, gde je otvorena mogućnost da i civilno društvo uzme učešće u Berlinskom procesu koji pruža modalitete za pregovaranje o projektima na putu ovog regiona ka evropskoj budućnosti.

- Cilj nam je da razgovaramo o tome kako da udružimo resurse koji će pomoći da naše države što pre postignu rezultate u ključnim oblastima kako bi se što brže približili članstvu u Evropskoj uniji – istakla je Hedvig Morval.

Beogradski forum civilnog društva je zajednička inicijativa Evropskog fonda za Balkan (EFB) i ERSTE fondacije, koja se realizuje uz podršku Regionalnog saveta za saradnju i Evropske delegacije u Srbiji, kao i uz blisku saradnju sa Evropskim pokretom u Srbiji – Lokalnim savetom u Novom Sadu, Centrom za regionalizam, EU info kutkom u Novom Sadu i Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj.

Zaključci ovog foruma predstavljaće osnovu za formulisanje skupa poruka koje će biti upućene Pariskom samitu Zapadnog Balkana.

Novi Sad, 12. maj 2016. godine