Čitaj mi

AMBASADOR ARAPSKE REPUBLIKE EGIPAT POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Arapske Republike Egipat Nј. E. Amra Alguvejlija. Tom prilikom gradonačelnik je izarazio veliko zadovolјstvo zbog prvog zvaničnog susreta sa predstavnikom egipatske ambasade i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima razvijanja saradnje u oblastima ekonomije, kulture i turizma, a razmatrana je inicijativa da se uspostave bliži odnosi između Novog Sada i Aleksandrije koja je drugi po veličini grad u Egiptu.

Gradonačelnik Vučević rekao je da bi Novom Sadu bila velika čast da intenzivnije sarađuje sa Aleksandrijom, između ostalog i zbog njenog izuzetnog kulturološko-istorijskog značaja. Ambasador Alguvejli je izrazio oduševlјenje Novim Sadom kao sredinom koja neguje i podstiče kulturnu raznolikost, i čestitao Gradu osvajanje titula Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture.

Gradonačelnik Vučević istakao je da su egipatske organizacije i ustanove više nego dobrodošle da uzmu učešće u aktivnostima dva najveća projekta u oblasti kulture i omladine u Novom Sadu. Razmatrana je i mogućnost učešća predstavnika OPENS-a na Međunarodnom omladinskom forumu koji se početkom novembra održava u Šarm El Šeiku u Egiptu, jer bi Grad time dobio priliku da se promoviše kao Omladinska prestonica Evrope na skupu svetskih omladinskih organizacija.

Kada je reč o privrednoj saradnji ocenjeno je da su najinteresantnije oblasti za zajedničke poduhvate polјoprivreda, građevinska industrija, IT sektor i turizam, i da bi bilo od velike koristi organizovanje biznis foruma u kojem bi učestvovali poslovni lјudi iz obe zemlјe. Kao značajne manifestacije na tom polјu spomenuti su Međunarodni sajam polјoprivrede u Novom Sadu i Međunarodni opšti sajam koji se u martu održava u Kairu.

Novi Sad, 25. septembar 2018. godine