Читај ми

КУРС ЕДУКАЦИЈЕ И ТРЕНИНГА ИЗ ПСИХОСОЦИЈАЛНЕ ТЕРАПИЈЕ

У оквиру програма стручног усавршавања реализатора Програма дневног третмана зависника 25. и 26. фебруара биће организован курс едукације и тренинга здравствених радника из психосоцијалне терапије зависника од дрога. Тим поводом одржана је конференција за новинаре којој су присуствовали члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ, проф. др Никола Вучковић, управник Клинике за болести зависности Клиничког центра Војводина, као и терапеути Хата Смит и Дарко Цветић из Терапијске заједнице Хогхулен, из Холандије, који ће водити курс.

- У Новом Саду не постоји терапијска заједница која се базира на здравственим методама, већ само Терапијски центар. Зато је веома значајно што су са нама терапеути из Терапијске заједнице Хогхулен који ће нашим психолозима, лекарима и медицинским сестрама пренети дугогодишње искуство из области психосоцијалне терапије зависника од дрога - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ.

Циљ курса је едукација будућих терапеута у цивилној комуни и обучавање здравствених радника у терапијским програмима за лечење зависника.

- У Новом Саду се пуно улаже у превенцију али и лечење зависника од дрога. По први пут у Србији, 2005. године формиран је Центар за продужну терапију зависника, који има више од 280 зависника који су на супституцији метадоном - истакао је управник Клинике за болести зависности Клиничког центра Војводина, проф. др Никола Вучковић и додао да овакви пројекти имају за циљ да се зависници ресоцијализују, односно да се рехабилитују и поново врате у друштво.

Хата Смит из Терапијске заједнице Хогхулен изразио је велико задовољство што ће радити са здравственим радницима из Новог Сада и нагласио да је размена искуства веома важна јер, терапеутским лечењем заснованим на провереним и научним методама, сваки се зависник може излечити, а терапијске заједнице су пут ка томе.

Нови Сад, 24. фебруар 2012. године