Читај ми

КРАЈЕМ ЈУНА У НОВОМ САДУ ТРЕЋИ РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ МЛАДИХ

Трећи Регионални форум младих биће одржан од 29. јуна до 1. јула у Новом Саду, а окупиће преко 200 младих лидера, професионалаца, представника универзитета, привреде и организација цивилног друштва. Они ће разговарати о визији суживота на Западном Балкану, руководећи се идејом да Европска Унија није циљ по себи, већ заједница уређених друштава, у којима су на првом месту институције, а не појединци, систем, а не анархичност.

Градоначелник Милош Вучевић изразио је задовољство што је, због свега што ради на микроплану, Нови Сад препознат као прави амбијент за овакав догађај.

- Форум ће бити занимљив увод у динамично лето у нашем граду, јер предстоје нам ''Youth fair'' и најпознатији музички европски фестивал ''Еxit'', који ће такође окупити младе из региона. Поносан сам што ће учесници овде отворено разговарати о важним темама, а као Омладинска престоница Европе 2019. године, Нови Сад хоће да буде партнер у оваквим процесима. На овај начин млади нису само корисници услуга, већ учествују у доношењу одлука, и преузимају одговорност за питања регионалне стабилности на политички веома изазовном подручју. Важно је што долазе људи ослобођени предрасуда и страхова, и они су гарант сарадње, добре комункације и развоја држава региона – нагласио је Милош Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић такође је дао на значају младима без негативних слика из прошлости, који са собом доносе наду, истичући да, када је реч о бољој будућности постоји само један пут, а то је европски пут.

- Овај форум ће изнедрити нове идеје, нову енергију и допринети ангажману младих људи на европском путу овог дела континента. Када кажем европском путу, мислим на вредности демократије и владавине људских права, без којих је немогуће замислити Европу као лидера у сфери глобалних позитивних кретања – казала је председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

На конференцији за новинаре поводом Регионалног форума младих присутнима су се обратили и други секретар амбасаде Велике Британије Доминик Нил, представница Регионалне канцеларије за сарадњу младих Марија Булат, извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи и потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић.

Организатори Форума су Европски покрет у Србији – локално веће Нови Сад, Европски фонд за Балкан и Београдски фонд за политичку изузетност, у партнерству са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих и Немачком организацијом за међународну сарадњу – Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу за промоцију ЕУ интеграције.

Закључци са Форума биће представљени на годишњем самиту у оквиру „Берлинског процеса“ у Лондону, осмом Београдском безбедносном форуму и Бледском стратешком форуму младих.

Нови Сад, 14. јун 2018. године