Читај ми

КОНФЕРЕНЦИЈА О РЕГИОНАЛНОЈ СТАБИЛНОСТИ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању друге Конференције о стабилности коју организује Културни центар Новог Сада, а у циљу неговања добросуседства, мира и сарадње на постјугословенским просторима.

- Веома ми је драго што је баш Нови Сад - симбол мултикултуралности, мултинационалности и хармоничног суживота, домаћин овако значајном догађају. Мир није резултат, то је процес, и да би постојао, неопходно је да континуирано и без изузетка, свим изазовима приступамо дипломатски, и да будемо усмерени на оно што нас спаја и приближава, и од чега сви имамо само корист. Повезивање у култури, образовању, спорту, економији учврстиће наше односе и смањити простор за неразумевање, које нужно води у негативне појаве, које нам нажалост нису стране – нагласио је Далибор Рожић.

На Конференцији учествују еминентни интелектуалци из Србије и региона: хрватски историчар проф. др Хрвоје Класић, професор Београдског универзитета др Дејан Вук Станковић, директор Форума за етничке односе др Душан Јањић, босанскохерцеговачки дипломата и новинар Златко Диздаревић и католички теолог и историчар Горан Шарић из Ријеке. Модератор конференције била је др Дуња Демировић.

- Будућност је увек отворена, и можемо ићи у правцу смањивања напетости, али нажалост историја се може поновити као нека врста трагичне фарсе, пре или касније. Тако да још увек зависи од политичких актера у региону, хоћемо ли кренути путем успостављања одрживог мира. Пуно тога зависи од политичке одговорности, интелектуалне отворености и спремности да се прилагодите новонасталим околностима. Мир јесте опција, али мора бити резултат промишљеног избора, како политичара тако и грађана – нагласио је др Дејан Вук Станковић.

Према речима директора Културног центра Новог Сада Бојана Панаотовића, прошлогодишње издање Конференције било је успешно, а учесници су и овог пута на истом високом нивоу, па су очекивања, како је рекао, веома велика.

- Част је бити у друштву људи који су за мир, стабилност и сарадњу. Питање мира у региону је питање конкретне, практичне политике и тиче се квалитета живота људи. Зато ми ову тему постављамо као ванредно важну, и позвали смо све, без обзира на верску, националну, политичку и било коју другу припадност, да дођу да разменимо ставове и мишљења, а да нам при томе у фокусу буду толеранција, мир и сарадња – закључио је Панаотовић.

Нови Сад, 8. јун 2018. године