Читај ми

ХУМАНИТАРНИ КАРАКТЕР ФЕСТИВАЛА "ШКОЉКИЦЕ"

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је потписан протокол о сарадњи између Дијабетолошког савеза Србије и Међународног музичког фестивала за децу "Шкољкице".

- Град Нови Сад препознаје значај фестивала "Шкољкице", који поред тога што на најбољи начин афирмише дечије стваралаштво и стваралаштво за децу, од ове године има и хуманитарни карактер. Сигуран сам да ће организатори Фестивала у сарадњи са Градом показати друштвену одговорност и допринети бољем положају деце оболеле од дијабетеса - изјавио је помоћник градоначелника Вања Вученовић и захвалио се директору ЈП СПЦ "Војводина" Жарку Мићину који је омогућио да се Фестивал одржи на највишем нивоу.

На Међународном музичком фестивалу за децу "Шкољкице", који се одржава од 6 - 11. новембра учествоваће деца из Русије, Македоније, Бугарске, Летоније, Босне и Херцеговине, Украјине, Румуније, Малте, Мађарске, Италије, Пољске, Белорусије и Србије. Фестивал има за циљ да изгради пријатељске везе између деце из различитих етничких и верских средина и да у пракси успостави принципе заједничког живљења, међусобне толеранције и разумевања, као и превазилажење културних разлика између деце из читавог света. Према речима организатора Милана Гнипа у оквиру Фестивала, који по први пут има и хуманитарни карактер биће одржане две полуфиналне вечери на којима ће се представити сви учесници, а најбољи према процени међународног жирија наступиће на финалној вечери која је посвећена деци са дијабетесом.

Представница Дијабетолошког савеза Србије Стела Пргомеља се захвалила на иницијативи и истакла да овакав вид подршке културних манифестација до сада није постојао.

- Дијабетес је нажалост у порасту, како у целом свету тако и код нас. Међу оболелима се налази и велики број деце до 14 година, тако да ће овај вид сарадње омогућити да управо овој популацији пружимо више - изјавила је Стела Пргомеља.

Нови Сад, 11. септембар 2013. године