Читај ми

КАРАВАН ПОДРШКЕ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ ПОСЛОВАЊА НА ЛОКАЛУ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар финансија Синиша Мали и британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод присуствовали су свечаном представљању Каравана подршке за дигитализацију пословања на локалу „Мали бизнис у малом прсту“. Наиме, ради се о активности у оквиру пројекта „Мали бизнис информатор“ који спроводи НАЛЕД уз подршку Британске амбасаде, у партнерству са Владом Србије, односно министарствима привреде и финансија, а који је усмерен на побољшање положаја микро предузећа и предузетника у циљу јачања њихове конкурентности и положаја на тржишту. 

- Град Нови Сад је данас домаћин Каравану који пружа подршку прдузетницима у погледу дигиталиазације пословања. Увек смо вољни да будемо партнери са државом и министарствима, као и са невладним сектором и амбасадама који су заинтересовани да партиципирају у оваквим пројектима, како бисмо охрабрили пре свега микро и мала предузећа, предузетничке радње и генерално оснажили дух предузетништва на територији града. Желимо да наша микро и мала предузећа храбро иду напред и да искористе све погодности које пружају нове мере на државном нивоу. Град Нови Сад је издвојио у последњих девет година милијарду и 255 милиона динара у погледу оснаживања предузетништва и мислим да смо убедљиво највише од свих градова и општина у земљи помагали привреднике. Увођење нових технологија и мера које треба да помогну онима који се баве бизнисом је од великог значаја за све, јер од пореза градимо вртиће, школе, домове здравља, асфалтирамо улице, финансирамо културу, спорт и друго - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Министар финансија Синиша Мали је нагласио да се две најважније иницијативе Министарства финансија односе на увођење новог система фискализације и електронских фактура које треба умногоме да промене пословни амбијент у нашој земљи са дугорочним последицима и да целу привреду учине конкурентнијом и атрактивнијом.

- Нови систем фискализације је почео да се примењује од 1. новембра, а прелазни период ће трајати до краја априла наредне године. Постојећи систем фискалзације датира још из 2003. године и потпуно је застарео. Обећање које смо дали, а то је да ћемо покрити све трошкове увођења новог система, и остварујемо. Дакле, држава покрива набавку нових фиксалних уређаја, а већ исплаћујемо субвенције онима који су се пријавили. Тежимо томе да идемо, не малим него, крупним корацима напред како бисмо обезбедили што веће стопе раста наше економије, веће плате и пензије које зависе управо и од наплате пореза– рекао је министар Синиша Мали.

Део пројекта подразумева и експертску подршку предузећима на локалу, тачније у пет градова - Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Ваљеву и Крушевцу. Планирано је да експерти обиђу најмање 100 предузетника у Новом Саду и пруже им одговоре на сва актуелна питања у вези са новим системом фискализације, могућностима увођења безготовинског плаћања, могућностима које пружа трговина путем интернета и значаја регистровања предузећа на Гугл мапама. Тим поводом је данас на Тргу слободе постављен Инфо кутак, а градоначелник је са министром и амбасадорком, као и представницом НАЛЕД-а Виолетом Јовановић, обишао неколико малих предузећа у пешачкој зони. Они су разговорали са власницима, а том приликом су на фирме стављене и ознаке да је предузеће постављено на Гугл мапама.

Нови Сад, 12. новембар 2021. године