Читај ми

ИЗЛОЖБОМ "ВИНО И ВИНОГРАДАРСТВО ФРУШКЕ ГОРЕ" ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ МУЗЕЈА ГРАДА НОВОГ САДА

Заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић отвориo je изложбу "Виноградарство и винарство Фрушке горе" аутора Душанке Марковић. Изложбу организује Музеј града Новог Сада поводом 65 година постојања Завичајне збирке у Сремским Карловцима. Ова изложба указује на улогу и значај виноградарства и винарства Фрушке горе, где производња грожђа и вина има традицију дужу од 17 година.

- Ова изложба на специфичан начин говори о историји и култури народа са ових простора. Она сведочи о обичајима, карактеру и условима живота људи са Фрушке Горе који су се бавили виноградарством и винарством. Као што се поносимо фрушкогорским винима, тако високо ценимо и рад Музеја града Новог Сада коме желим још пуно успеха у настојањима да прикупи, заштити и презентује културну баштину нашег града.- изјавио је заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић

Изложбу сачињавају експонати који датирају од краја 16. до половине 20. века. Одабрани предмети указују на вино и винску културу са различитих аспеката и у различитим историјским периодима, од античког периода и првог засада римског цара Проба до данас.. Да би изложба била потпуна део експоната позајмљен је од других музеја, као и од винарских породица које су, у различитим временима, успеле сачувати винску производњу или успомену на њу, а највећи део потиче из фондова Музеја града Новог Сада. Посебне сегменте изложбе чине уметничка дела на тему лозе, грожђа и вина и део посвећен савременом винарству где су изложена најквалитетнија етикетирана вина искључиво сремско-фрушкогорског виногорја садашњих винара. Изложба ће бити отворена за посетиоце до новембра 2012. године.

 

Нови Сад, 24. новембар 2011. године