Читај ми

ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА ГРАДА НОВОГ САДА "КРАЉЕВСКИ НАМЕСНИЦИ" У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ

У присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића у Дому Народне скупштине у Београду отворена је изложба "Краљевски намесници 1934 -1941". Изложба коју је свечано отворио председник Скупштине Србије Небојша Стефановић представља наставак сарадње Скупштине Србије и Музеја Града Новог Сада, а састоји се од фотографија, докумената, списа, предмета и портрета краљевских намесника.

- Велика ми је част и задовољство што из Новог Сада, у наш главни град доносимо величанствену изложбу посвећену значајном историјском периоду за нашу земљу. Музеј Града Новог Сада приредио је ову изложбу са циљем да се веродостојно представи временско раздобље наше историје са фокусом на краљевске намеснике. Овом изложбом свакако доприносимо ближем разумевању међуратног периода наше историје, али је можда још важније што истичемо значај улоге појединаца у времену које је претходило ратним збивањима. Тиме указујемо поштовање, не само према једном историјском раздобљу, већ и појединцима који су оставили дубок траг у српској историји и шаљемо поруку да нису заборављени - рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да се тиме даје подстрек неким новим генерацијама да уче из прошлости и да схвате важност улоге појединца у систему.

Изложба обухвата период Краљевског намесништва од убиства Краља Александра I Карађорђевића до приступања Југославије нацистичком Тројном пакту 1941, а који су обележили кнез Павле Карађорђевић, Раденко Станковић и Иво Перовић, који су владали у име малолетног краља Петра II Карађорђевића.

- Ова изложба представља праву прилику да се покаже поштовање према историји нашег народа и да се прошлост са историјске дистанце сагледа без предрасуда кроз улогу коју је намесничка влада имала у том периоду - рекао је председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и поручио да не смемо да се одричемо ниједног дела наше историје.

Отварању изложбе присуствовала је и ћерка кнеза Павла Њ.К.В. кнегиња Јелисавета Карађорђевић, која је изразила велико задовољство због организовања изложбе, а ауторка изложбе виши кустос Музеја Града Новог Сада Гордана Петковић, истакла је да је на поставци рађено пуне две године и да ће грађани моћи да је виде до 5. октобра ове године.

Нови Сад, 13. септембар 2013. године