Читај ми

ИТАЛИЈАНСКА КОМПАНИЈА К314 ДОЛАЗИ У НОВИ САД

Сарадња са приватним сектором и инвеститорима кључна је за успешну реализацију циљева које је Град Нови Сад поставио за наредни период. У склопу даљег развоја пословања и унапређења производног и услужног сектора у Новом  Саду, компанија К314 и ЈП „Пословни простор“ потписали су Уговор о закупу хале величине 1400 квадрата на Римским шанчевима, која је у власништву Града. 

Наиме, компанија К314 је одлучила да њена прва инвестициона локација ван Италије буде управо Нови Сад, јер је у њему пронашла одговарајућег партнера и потребну инфраструктуру за производњу и монтирање електронских плоча и електронских склопова. Према плановима Ова компанија планира да, у 2014. години у погону ангажује између 20 и 30 радника, а у каснијим фазама је планирано да ради 70 радника. Према статистикама ВИП Фонда, који је овој компанији помогао да дође и пронађе одговарајућу локацију, компанија К314 придружила се групи од 16 страних компанија које у Војводини послују у оквиру сектора електронске индустрије, и које упошљавају више од 7300 радника, а прва је таква инвестиција у Новом Саду.

К314 је приватна италијанска компанија основана 2011. године, али је заснована на дугогодишњем искуству. Производни капацитети смештени су у оквиру Технолошког парка Вимерцате, који је установљен још 1960. године као одељење ИБМ – а за пројектовање и производњу. Почетком 2012. године компанија К314 је, набавком опреме, лиценци и „know-how“-а , искористила део огромних капацитета ове локације и приближила се потребама данашње производне индустрије. Буџет је у 2012. години затворен са прометом од 5 милиона еура и значајном добити.

Долазак ове компаније, као резултат стратешке сарадње Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада и ВИП Фонда, од великог је значаја за унапређење инвестиционих процеса у Новом Саду и њихов утицај на оптимално доношење одлука, као и подстицај развоја дугорочне стабилности тржишно и пројектно орјентисаног пословног амбијента.

Нови Сад, 7. октобар 2013. године