Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО НАЦИОНАЛНИ САВЕТ СЛОВАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је Национални савет словачке националне мањине. Како је речено, то је прилика да се разговара о темама које су актуелне за побољшање положаја словачке националне заједнице.

- Имамо добру сарадњу са словачком заједницом, а такав амбијент је стваран вековима. Заједнички можемо урадити много тога да сачувамо и унапредимо словачку културу и омогућимо нашим комшијама да негују свој језик и писмо, обичаје и традицију. Зато смо пре две године и у ПУ ''Радосно детињство'' формирали групу за децу којој је словачки матерњи језик. Одржавамо добре односе и са Евангелистичком црквом, трудимо се да подржимо оно што је у агенди најважнијих активности Националног савета Словака, јер мултикултуралност прожима сваку пору живота у Новом Саду. За Национални савет словачке националне мањине годишње издвајамо два милиона динара, још пола милиона динара годишње даје се за рад њихових културно-уметничких друштава, а улагали смо и у Културни центар у Кисачу – изјавио је Милош Вучевић напомињући да су Словаци историјски гледано саставни део Новог Сада, те да су учествовали у стварању онога што је град данас. Како је оценио градоначелник, највећи проблем за Словаке, али и за Србе и остале националне заједнице, јесте одлазак људи у иностранство.

- Због тога морамо правити бољи амбијент, привлачити нове инвестиције и отварати радна места, да задржимо људе на овим просторима. На нама је да радимо још више да плате буду веће, и да људи са задовољством остају овде да живе и раде.

Председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош захвалила се градоначелнику на посети и на изузетној досадашњој сарадњи.

- Планирамо да уз подршку Града, у Новом Саду саградимо Центар Словака, где би биле смештене све релевантне институције као што су Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака, недељник Хласљуду, месни одбор Матице словачке, црква, али да ту обезбедимо и капацитете за смештај Словака који студирају у Новом Саду – рекла је Љибушка Лакатош нагласивши да Словаци у Србији живе три века, те да, као лојални грађани, планирају тако и да наставе.

Нови Сад, 9. јул 2019. године