Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА У ОКВИРУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРБИЈЕ У ПОСЕТИ АСТАНИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са градоначелником Београда Зораном Радојичићем, а у оквиру делегације Србије на челу са председником Александром Вучићем, борави у Астани у Казахстану, где их је примио тамошњи градоначелник Бакит Султанов.

Представници три града разговарали су о могућностима успостављања тешње сарадње на релацији Нови Сад, Београд, Астана. Званичници су се сложили да, с обзиром на изузетно добре односе две земље на највишем државном нивоу, постоји квалитетна платформа да се значајни пројекти реализују на нивоу градова, и то у областима привреде, инфраструктуре културе, омладинске политике и туризма.

Градоначелник Вучевић захвалио се на исказаној добродошлици, оценивши да Нови Сад може много да научи од Астане која примењује најмодернија решења у области урбанизма, али и у другим виталним сферама.

Он је наглсио да пројекат ''Нови Сад 2021 - Европска престоница културе'', који је од националног значаја, отвара простор за реализацију квалитетних заједничких активности које би допринеле плодотворнијој сарадњи, а чији би резултати превазилазили област културе. Као веома важан за даље развијање добрих односа Вучевић је истакао и пројекат ''Нови Сад - омладинска престоница Европе 2019. године'', осврнувши се на Меморандум о узајамном разумевању у области политике младих чије потписивање на нивоу држава је предвиђено током ове званичне посете.

Градоначелник Милош Вучевић учествовао је и на Пословном форуму Казахстан - Србија у присуству чланова делегација привредних комора две земље, као и многобројних привредника, а који је је обухваћен програмом званичне посете делегације Србије.

Такође, новосадски градоначелник посетио је најважније установе културе у Астани, попут Театра опере и балета ''Астана Опера'', али и друге архитектонске бисере и спортске објекте.

Нови Сад, 9. октобар 2018. године