Читај ми

ГРАД НОВИ САД ПРОСЛАВИО ЂУРЂИЦ

Поводом славе Града Новог Сада – Ђурђиц, у Свечаној сали Градске куће уприличено је сечење славског колача у присуству бројних званица. У свечаном чину учествовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и протојереј Станимир Поповић из Епархије Бачке Српске православне цркве, а нови кум славе Града је председник Матице српске проф. др Драган Станић. 

- Честитам свим грађанима Новог Сада славу Ђурђиц, нашег заштитника светог Георгија, заштитника Града Новог Сада и свих Новосађана без обзира на њихову верску опредељеност. Нови Сад као и многи европски градови има свог заштитника, а градска администрација сматра да овај датум мора бити обележен на достојанствен начин. Посебно радује присуство представника свих највећих конфесија у нашем граду чиме јасно шаљемо сигнал да ово није празник једне вере и религије него је заиста празник свих Новосађана. Изузетно сам почаствован што је домаћин овогодишње славе председник Матице српске проф. др Драган Станић у години када обележавамо 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад, као и у години када је Матица српска добила Октобарску награду града Новог Сада. Та симболика и јединство даје нам снагу да истрајемо у решавању свакодневних, ни мало једноставних задатака, и у стварању услова за квалитетнији живот Новосађана - рекао је градоначелник и изразио убеђење да ће Нови Сад увек обележавати и чувати квалитетне вредности. 

Том приликом, проф. др Драган Станић рекао је да је Матици српској част да буде кум Граду Новом Саду, јер је она повезана са Градом још од када је формиран Летопис Матице српске 1824. године.

-Убеђен сам да оно што Матица српска може да понуди, а то је знање, постаје можда чињеница на којој ће се градити наше друштво у будућности. Једино као друштво знања ми можемо да урадимо оно што је неопходно, а то је да суочавајући се са многим искушењима са којима се српски народ суочава, па и сви народи који са српским народом живе на овим просторима, решимо проблеме тако што ћемо живети у хармонији, љубави, слози и са свим оним позитивним вредностима ка којима већина од нас тежи – рекао је проф. др Драган Станић.

Градоначелник Милош Вучевић такође је присуствовао светој архијерејској Литургији која је уприличена у Саборној цркви поводом Ђурђица градске славе.

Нови Сад, 16. новембар 2014. године