Читај ми

ГРАД НОВИ САД ПРОСЛАВИО ЂУРЂИЦ

Поводом славе Града Новог Сада Ђурђиц у Свечаној сали Градске куће уприличено је сечење славског колача. У присуству бројних званица у свечаном чину учествовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински господин др Иринеј, а нови кум славе је Срђан Кружевић в.д. директора Електровојводине.

- Честитам свим грађанима Новог Сада нашу славу, нашег заштитника светог Георгија односно пренос моштију његових, без обзира на то да да ли су верујући или не и којој конфесији припадају, јер ово је празник свих нас који живимо у Новом Саду. Јако смо поносни што су представници свих традиционалних конфесија данас овде са нама, што је јасна порука да ово јесте заштитник Града Новог Сада – рекао је градоначелник и изразио наду да ће се, на скроман али достојанствен начин, Ђурђиц празновати и у будућности.

У име свих традиционалних цркава и верских заједница Новог Сада Његово Преосвештенство Епископ  бачки др Иринеј честитао је славу свим Новосађанима.

- Посебно се радујем што је Град Нови Сад обновио своју славу, претходно занемарену, па неформално забрањену, јер то није празник који некога присиљава да верује у Бога- то је празник слободе и пуне одговорности за свакога, али не би требало да они који у Бога не верују, а који су малобројни према последњем попису становништва, слободу коју траже за себе ускраћују већини који траже слободу веровања и савести као припадници цркава и верских заједница – рекао је др Иринеј и додао да празник слави вечне моралне и духовне вредности без којих нема здравог друштва.

Градоначелник Милош Вучевић такође је присуствовао светој архијерејској Литургији која је уприличена у Саборној цркви поводом Ђурђица градске славе.

Нови Сад, 16. новембар 2012. године