Читај ми

ГРАД НОВИ САД ПОДРЖАВА УРБАНУ УМЕТНОСТ

Члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, данас је упутио јавности изјаву поводом актуелног проблема везаног за зграду у Гимназијској улици број 2.

- Подржавамо урбану уметност, због чега ћемо у наредном периоду утврдити шта се десило у вези са муралом француског уметника Ремеда у Гимназијској улици бр. 2. Европска димензија, односно укључивање интернационалних уметника, али и партиципативност грађана у доношењу одлука о будућим муралима у граду, неопходни су стандарди на којима су радиле многобројне европске престонице културе. Планирамо да у складу са Стратегијом културног развоја Града Новог Сада у наредних неколико година обезбедимо простор за више мурала домаћих и признатих светских уметника, што је и доказ да итекако подржавамо овај вид уметности - рекао је Рожић.

На основу предлога Новосађана, а уз консултовање стручних служби, одредиће се више локација за мурале који ће у будућности бити насликани на фасадама Новог Сада.

- Као што смо прошле године инсистирали на демократичности и транспарентности у доношењу стратегије развоја културе града, акционим планом и кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе, што је и донело конкретне резултате за све Новосађане, тако ћемо и сада остати доследни и не дозволити да се дневнополитичка реторика беспотребно наметне у култури нашег града  - додао је Далибор Рожић.

Нови Сад, 20. март 2017. годинe