Читај ми

ГРАД НОВИ САД ЈЕ ПОТПИСНИК ПАРИСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ГРАДОВИМА БРЗОГ ОДГОВОРА

Поводом 1. децембра – Међународног дана борбе против сиде, у Београду је одржана конференција „Неједнакост. АИДС. Пандемија. – ДА СТАВИМО ТАЧКУ“ којој је присуствовао члан Градског већа за здравство др Драган Стајић и том приликом, у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића потписао Париску декларацију о Градовима брзог одговора.

Том декларацијом градоначелници се обавезују на убрзање настојања и напора да у својим градовима зауставе ширење сиде путем низа активности. Те обавезе и активности укључују и остваривање 90-90-90 циљева које је поставио UNAIDS - Програм  Уједињених нација за ХИВ/сиду, што би резултирало тиме да 90% људи који живе са ХИВ-ом сазнају за свој ХИВ статус, 90% људи који знају за свој ХИВ позитивни статус добију антиретровиралну терапију, а 90% људи који су већ на терапији супресованим вирусним оптерећењем одржавају здравље уз редуковани ризик преноса ХИВ-а.

- Да би се окончала ширење ХИВ-а потребна је системска борба, мултисекторска сарадња и јасан план. У том смислу препознајемо значај потписивања Париске декларације и драго нам је што је што смо се тиме сврстали у заједницу од 300 градова из целог света. Град Нови Сад годинама у континуитету подржава и издваја средства из буџета за активности које реализују удружења и здравствене установе, како у циљу унапређења превенције ХИВ инфекција, тако и побољшању положаја особа оболелих од ХИВ-а. Активности на превенцији између осталог обухватају добровољно поверљиво саветовање и тестирање, психолошка саветовалишта за особе које живе за ХИВ-ом, поделу стерилног прибора, теренски рад са популацијом која је у ризику, едукације адолесцената у циљу превенције и остало. Подржавамо здравствене установе, као и удружења која са великим ентузијазмом и посвећеношћу раде са особама које су у ризику, као и са особама оболелим од ХИВ-а и сугуран сам да ћемо заједничким снагама, успешно приступити озбиљној борби на коју нас Париска декларација обавезује- изјавио је Драган Стајић.

Градови брзог одговора представљају глобално партнерство између Града Париза, Међународне асоцијације лекара који се баве лечењем сиде, Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/сиду и Програма Уједињених нација за људска насеља, у сарадњи са локалним, националним, регионалним и међународним партнерима и заинтересованим странама. Декларацију је од 2014. године до данас, потписало преко 300 градова и општина из целог света, међу којима су и градови и општине у Србији.

Нови Сад, 30. новембар 2021. године