Читај ми

ФУТОШКИ КУПУС ПРЕПОЗНАТЉИВ БРЕНД ИЗ НОВОГ САДА И У ЕВРОПСКИМ ОКВИРИМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић присуствовали су отварању 22. ''Футошке купусијаде'' у оквиру које се одржавају 12. сусрет произвођача традиционалних производа Србије и 7. фестивал "Terra Madre Futog" покрета ''Slow Food''. Манифестација која промовише футошки купус - бренд Србије, одржава се 5. и 6. новембра у центру Футога, а представиће привредне потенцијале Футога, локалне обичаје и туристичке понуде, са акцентом на припремању јела од футошког купуса.

- Футошки купус је један од највећих брендова Новог Сада, карактеристичан производ за ово поднебље који је цењен у европским оквирима. Излагачи су дошли из целе Србије, јер препознају ''Купусијаду'' као место окупљања и треба да се поносимо нашим аутохтоним производима и људима који организују овакве манифестације. Тему футошког купуса као бренда потенцираћемо и у оквиру пројекта Европска престоница културе. Са Министарством за заштиту животне средине реализовали смо много пројеката, а пред нама су они од великог значаја, као што је изградња Регионалне депоније. Циљ је да коначно Јужно бачки управни округ реши проблем са одлагањем отпада, и да оно што је био терет постане економски потенцијал. Заједно са Владом Србије завршавамо идејно решење депоније и надам се да ће нестати ружна брда отпада крај аутопута – истакао је градоначелник Вучевић. Он је најавио огромну инвестицију, вредну 15 милиона евра, у изградњу затвореног олимпијског базена у наставку постојеће спортске хале у Футогу.

- Велики новац издвајамо за тај пројекат. Очекујем да до краја године уговоримо посао, а да базен буде готов до краја 2023. године. Биће то најмодернији базенски комплекс у овом делу Србије, којем ће гравитирати и грађани Ветерника, Бегеча, Бачког Петровца и Бачке паланке – изјавио је Милош Вучевић.

Министарка Вујовић истакла је да ''Купусијада'' промовише аутохтону сорту која доприноси привредном расту и скреће пажњу на здраву храну у здравој животној средини, што је, како је оценила, један од стубова Зелене агенде којој је Србија посвећена.

- Град Нови Сад предњачи у еколошким пројектима и одваја значајна средства за заштиту животне средине. Министарство је учествовало у четвртој фази уређења парка на Новом насељу са шест милиона динара. Трудимо се да допринесемо пошумљавању и употреби еколошки прихватљивијих енергената. У овом граду реализоваћемо капиталне зелене пројекте као што су изградња постројења за прераду отпадних вода и регионалне депоније, што очекујемо да почне следеће године – нагласила је Ирена Вујовић.

Нови Сад, 6. новембар 2021. године