Читај ми

ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА – ГРАДИЋ ФЕСТ ОД 3. ДО 5. СЕПТЕМБРА У ПОДГРАЂУ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ

Овогодишњи 21. Фестивал улчичних свирача-Градић фест биће одржан 3. 4. и 5. септембра (петак, субота и недеља) у подграђу Петроварaдинске тврђаве. Фестивал ће званично отворити наступ Бети Ђорђевић и Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”. Редован програм фестивала употпуниће београдски бендови Визељ и Dogs in Kavala, а из Хрватске долазе З++ и Pocket palma. Још многа имена вредна пажње нашла су се у овогодишњем програму фестивала, а нека од њих су свакако млада музичарка у успону Там (Тамара Поповић), београдски бенд Тапан, загребачки АБОП, Сана Гарић и Лука Рајић.

- Крајем лета традиционално Нови Сад заживи својим специфичним духом захваљујући Фестивалу уличних свирача. Програм који они креирају препознатљив је, јединствен, увек излази из шаблонских оквира и то се заиста подудара са оним по чему се наш град годинама издваја. Овога пута улице градића одисаће духом 50 и 60 тих година, подсетиће нас на то да праве вредности увек живе, и просто биће занимљиво да се вратимо у времена која су и те како имала шарма и изнедрила велика имена на музичкој и културној сцени. Асоцијација Инбокс није сконцентрисана само на Фестивал, већ организује програме током целе године, и полако овај Простор у подграђу постаје значајна тачка на културној мапи Новог Сада. Жеља нам је да Подграђе тврђаве у будућности оствари свој пун потенцијал као културно туристички центар града и да то допринесе Новом Саду који тежи да култура буде у првом плану и да буде покретач укупног развоја – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Извршна директорка Фестивала Натали Бељански Поповић изразила је задовољство због одржавања фестивала који ће бити мало измењен у односу на раније године, због епидемиолошких мера.

- Фестивал се ове године измешта иза Београдске капије и ту ће се одвијати сви програми. Грађанима који немају потврду о вакцинацији или прележаној болести изазваној Корона вирусом биће обезбеђено бесплатно тестирање које је омогућио Град Нови Сад - рекла је Натали Бељански Поповић и захвалила Граду на снажној подршци.

Начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички” мајор Никола Живковић је истакао да је ансамбл  у потпуности спреман за наступ

-Концерт ће почети наступом са Бети Ђорђевић са којом имамо дугогодишњу сарадњу. Наш ансамбл је познат по разноврсном музичком програму у којем ће током фестивала моћи да уживају не само Новосађани, него и публика из других градова- закључио је мајор Никола Живковић.

На овогодишњем Фестивaлу биће представљена и филмска остварења у оквиру Градић биоскопа, између осталих, “Непослушни” ауторке Мине Ђукић и “Минотаур” редитеља Зулфикара Филандре, који је имао премијеру на овогодишњем Сарајево Филм Фесту. Целокупан фестивалски програм може се погледати путем линка https://www.ulicnisviraci.com/satnica/

Фестивал уличних свирача организује Уметничка асоцијација Инбокс уз подршку Града Новог Сада и Министарства културе.

Нови Сад, 31. август 2021. године