Читај ми

ЕВРОПСКИ СТУДЕНТСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР У НОВОМ САДУ

У Градској кући на конференцији за новинаре представљен је пројекат „Европски студентски камерни оркестар“ који Академија уметности Универзитета у Новом Саду реализује по други пут у сарадњи са Европском асоцијацијом конзерваторијума и музичких академија из Холандије и Краљевским музичким колеџом из Стокхолма. Тај пројекат се реализује уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, Покрајинског секретеријата за културу и јавно информисање, Градске управе за културу и Музичке омладине Новог Сада.

- Ово је веома важан догађај, не само за град Нови Сад већ и за целу регију. Заиста ми је драго што ће Нови Сад поново бити домаћин овог пројекта, долазе нам 19 чланова оркестра из 17 земаља, који ће разменом својих професионалних искустава, под сигурном руком маестра Пијера Амојала уприличити изузетне концерте, прво у Новом Саду, а затим и у читавом региону - истакао је члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ.

Координатор пројекта и професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду истакао је да је веома значајно што ће Академија уметности бити домаћин овог оркестра у припремном периоду, у коме ће студенти боравити у нашем граду и спремати се за концерт. Он је такође изразио захвалност што је Градска управа за културу препознала важност тог пројекта.

Окупљени студенти из Европске уније и Западног Балкана радиће под вођством концерт-мајстора, виолинисте и педагога на Конзерваторијуму у Лозани Пијера Амојала.

- Веома ми је драго што боравим у вашем граду и што имам прилику да сарађујем са младим људима пуним ентузијазма. - нагласио је маестро Пијер Амојал рекавши да се веома радује предстојећим пробама и концертима.

Први концерт Европског студентског камерног оркестра биће изведен у Новом Саду, у Синагоги 22. октобра, са почетком у 19.00 часова, а затим следе наступи у Београду и Бања Луци и завршни наступ у Сарајеву. На програму ће бити дела Јохана Себастијана Баха, Нина Роте, Ђерђа Лигетија и Петра Иљича Чајковског.


Нови Сад, 18. октобар 2011. године