Читај ми

ЕВРОПСКА КОНФЕРЕНЦИЈА МАЊИНСКИХ И ЛОКАЛНИХ МЕДИЈА 25. И 26. НОВЕМБРА У НОВОМ САДУ

Поводом 5. Европске конференције мањинских и локалних медија која ће бити одржана 25. и 26. новембра у Новом Саду, члан Градског већа за културу Далибор Рожић састао се са оснивачем тог програма, директорком медијске агенције Херор Медиа Понт Наташом Херор.Она је нагласила да ће, због епидемиолошке ситуације, Конференција бити одржана на Ју-тјуб каналу Heror Media Pont Production и Фејсбук страници Херор Медиа Понта, а да је главна тема овога пута заштита животне средине.

- Главни циљ је да медији постану свесни свог утицаја у борби против глобалног загревања. Да развију еколошки одржив план и сагледају начине смањивања емисија негативних гасова које један просечан штампани медиј производи. Разговараће се о томе како да, подизањем свести и позивањем читалаца на акцију, медији достигну еколошку неутралност. На Конференцији ће бити присутни представници Европског центра за мањинска питања из Немачке и говорићемо о мањинским медијима у актуелном политичко-друштвеном контексту.

Кроз причу о језичком пејзажу у Војводини, стављамо у фокус значај мањинских медија који као културно наслеђе сами по себи, одржавају језички диверзитет ових простора – истакла је Наташа Херор.

Далибор Рожић оценио је да Конференција успева да пласира важне теме и окупи водеће стручњаке у области мањинских медија, али и да њен значај превазилази одредницу ''мањински'' јер јој је и циљ да мањински медији, осим што доприносе неговању различитости, постану избор најшире јавности.

- То може да се постигне само пласирањем квалитетног садржаја на адекватан начин. Садржаја који је смислен, актуелан који има тежину и који је резултат рада професионалаца. Улога медија је да информишу, едукују, забаве, и медији заиста имају велику моћ, међутим на њима је и велика одговорност да оно што објављују буде објективно и истинито – закључио је Рожић и додао да ће Конференција увек имати партнера у Управи за културу Града Новог Сада.

Организатори конференције су Херор Медиа Понт, Мађарсо, Сторителер и Развојни центар локалних и мањинских медија у сарадњи са организацијама MIDAS и FUEN, а покровитељи су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада.

https://mediapont.org/agenda-5-evropske-konferencije-posvecene-manjinski...

Нови Сад, 23. новембар 2021. године