Читај ми

ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ СТИПЕНДИСТИМА ФОНДА ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ СА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, који је и председник Фонда за младе таленте Републике Србије, и председником Покрајинске владе Игором Мировићем присуствовао додели Уговора о стипендирању стипендистима Фонда за младе таленте са Универзитета у Новом Саду. Они су уручили Уговоре студентима који су током школовања остварили просечну оцену 10,00.

- Честитам вам на овим стипендијама, које сте заслужили вашим радом, посвећеношћу и талентом и које представљају својеврсну подршку државе за ваша постигнућа. Обрадовало нас је сазнање да је ове године у питању рекордни број стипендиста у Новом Саду, и то је похвално, јер значи да држава има више пара и може више да улаже у будућност Србије, а истовремено значи и да имамо све већи број младих, талентованих стручњака у земљи. Поред свега што држава ради за вас, чини се да увек може боље и ми се трудимо да створимо најбоље услове за све, међутим, сведоци смо тога да млади одлазе из земље. Зато упућујем апел, а истовремено и вапај, молбу, односно искрену жељу да останете да живите и радите у Србији. Видели сте да смо уредили Кампус, граде се нови тржни центри, булевари и нови мостови, али нама то ништа не вреди, ако ви - наша деца, наши унуци, не живите у Србији. Нама празни објекти не требају. Ни најбољи клинички центри, ни најбољи научно-технолошки парк, ни нова индустријска зона нам не вреди ако нема народа. Драги студенти, Србија не може да напредује, не могу да расту плате ни животни стандард грађана, ако сви ви или већина вас сутра одлучи да за адресу изабере неку другу државу. Ко год од вас стипендиста, буде нашао мотив и имао жељу да остане овде или да се након неког периода  врати у Србију, својој земљи ће узвратити радом. Без вас и без вашег останка и рада овде, у Србији нема будућности. Не требају нам ни европске титуле младих ни културе, јер сте ви наше титуле. Титуле смо добили зато што имамо вас. Град Нови Сад ће се заједно са Покрајинском владом и Републиком трудити да вам пружи што боље услове за студирање, рад и живот, јер нам је заједнички циљ да живите и радите у јакој и снажној Србији – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар омладине и спорта и председник Фонда за младе таленте Вања Удовичић рекао је да ресорно министарство настоји да сваке године повећава број студентских и ученичких стипендија које се додељују, што говори о стратешком улагању државе у младе људе.

- Данас вас је у овој згради Ректората скоро четири стотине најбољих међу најбољима и знајте да се та енергија знања, упорности, истрајности и успеха снажно осети. Честитам вам на великом успеху, а ви најбоље знате колико сте тога уложили да бисте сада примили ову стипендију. Захваљујем се вама, али и вашој подршци коју сте имали кроз процес образовања, а то су породица, пријатељи, професори и сви они који су помогли да будете наша интелектуална будућност. Посебно бих се захвалио Покрајинској влади и Граду Новом Саду који су на листу приоритета ставили образовање – рекао је Вања Удовичић.

Фонд за младе таленте Републике Србије „Доситеј“ доделио је 393 уговора за стипендирање најбољих стипендиста републичког Фонда за младе таленте са Универзитета у Новом Саду за основне, интегрисане и мастер академске студије, чија је вредност око 118 милиона динара.

- Покрајинска влада наставиће са максималном подршком Универзитету у Новом Саду и вама-стипендистима, и свим младим и даровитим људима који чине елиту и Универзитета и нашег друштва у целини - истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У име студената обратила се Николина Томић и рекла да је образовање најмоћније оружје које може да мења свет, и да су добијањем ове стипендије, она и њене колеге подстакнути да раде још више, јер су њихови рад и труд препознати.

Влада Републике Србије је основала Фонд за младе таленте, а откад је под окриљем Министарства омладине и спорта, Фонд својим радом потврђује опредељеност државе да се континуирано улаже у младе људе. Фонд на годишњем нивоу награђује близу 3.500 ученика средњих школа и студената, а у ту сврху је до сада уложено преко 7,5 милијарди динара.

Нови Сад, 4. јун 2019. године