Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА НИЖЊЕГ НОВГОРОДА У ПОСЕТИ ОШ „ЈОВАН ПОПОВИЋ“

 

Члан Градског већа за образовање Радомир Дабетић посетио је Основну школу „Јован Поповић“ са делегацијом из Нижњег Новгорода коју чине начелник Управе образовања града Нижњег Новгорода Александар Малкин и директорка Гимназије бр. 2 Татјана Калинина.

- Прошле недеље сам боравио у Нижњем Новгороду у посети просветним властима овога града, а сада се сарадња наставља, јер су они тренутно у посети Новом Саду. Наш циљ је да у школи „Јован Поповић“ отворимо две врсте одељења на руском језику. Једно одељење треба да буде руско одељење у потпуности, које ће се увећавати како деца буду расла и то је заправо руска школа, јер треба да помогнемо људима који раде у НИС-у да могу да школују децу на свом матерњем језику. Друга ствар у којој ће нам сада помоћи и НИС јесте омогућавање билингвалне наставе за нашу децу која ће одређене предмете имати на српском, а друге на руском језику, што ће уједно бити део нашег просветног система, са нашим наставнициама, професорима и сведочанствима. Основни циљ на којем тренутно радимо је договарање полагања за одређене лиценце како би наши наставници усавршили знање руског језика. Представници Управе образовања града Нижњег Новгорода су овде да се упознају са наставницима ове школе који ће полагати испите на Универзитету у Нижњем Новгороду и добити сертификате - рекао је том приликом Радомир Дабетић.

ОШ „Јован Поповић“ је изабрана за овај пројекат јер има издвојен објекат у којем наставу похађају деца првог и другог разреда и деца оштећеног слуха, а који се налази у Улици Вељка Петровића 2, под називом "Мала школа". Ту постоји могућност надограђивања спрата и проширивање капацитета за које је Град обезбедио новац. Израда тог пројекта је у току, а до септембра следеће године школа би требала бити надограђена.

Нови Сад, 26. септембар 2013. године