Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА НОВОГ САДА ПОСЕТИЛА МАРИБОР

На позив градоначелника Марибора Франца Канглера делегација Новог Сада, у саставу члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ и мр Тијана Палковљевић потпредседница Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године, присуствовала је радном састанку на којем се говорило о Европској престоници културе 2012. године и сарадњи између Новог Сада и Марибора у областима културе и туризма.

Делегација је присуствовала презентацији и инсталирању интерактивних електронских информационих пунктова (портала) који пружају разноврсне информације и садржаје из области туризма, културе, спорта и политике. Предвиђена је могућност да се на поменутим пунктовима презентују и други градови у региону. Нови Сад је позван да представи своје садржаје који би били видљиви у Марибору, посебно током наредне године када Марибор постаје Европска престоница културе.

Приликом посете Марибору Андреј Бурсаћ састао се са програмским директором Евроспка престоница културе Марибор 2012-'' Митјом Чандером. Током разговора изражен је заједнички став да и земље које нису чланице Европске уније могу да учествују у пројекту Европска престоница културе. Такође изражена је обострана спремност за размену културних програма, али велика подршка ''Евроспке престонице културе Марибор 2012. године'' настојањима Града Новог Сада да постане кандидат за Европску престоницу културе 2020. године.

Током боравка у Марибору уприличен је и састанак са Андреом Рихтер, посланицом у словеначком парламенту задуженом за културу, и предствницом Словеније у Европском парламенту. Иницијатива да се град Нови Сад кандидује за престоницу културе оцењена је као веома важна, како за сам град тако и за цео регион.

Нови Сад, 12. септембар 2011. година