Читај ми

ЧЛАНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗА КУЛТУРУ ПРИСУСТВОВАЛА ОКРУГЛОМ СТОЛУ "МЕСТО И УЛОГА КЊИГЕ У НАШЕМ ДРУШТВУ И ПОПУЛАРИСАЊЕ ЧИТАЊА",

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић присуствовала је Округлом столу на тему "Место и улога књиге у нашем друштву и популарисање читања", који се у оквиру манифестације "Дани библиотека и библиотекара" одржава на Салону Књига Новосадског сајма.

- Дужност и обавеза локалне самоуправе је да подржава институције култре чији је оснивач, али и програме и стручне скупове који се баве важним питањима из области културе. Волела бих да на овом скупу дођемо до конкретних закључака и пронађемо афирмативне и довољно снажне аргументе којима би првенствено младе, али и читаву заједницу подстакли да више читају - изјавила је Миланка Бркић и додала да проблем није само у томе колико људи читају, већ и у томе шта читају.

Подтема Округлог стола је била "Новосадски договор о књизи" а као уводничари обратили су се в.д. директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић, Зоран Колунџија и Ненад Шапоња из Удружења издавача Војводине, књижевник Владимир Гвозден, Мирко Демић из Народне библиотеке Крагујевац и Драгица Радаковић из Народне библиотеке Бор.

В.Д. директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић је објаснио да би у односу на национални стандард локална библиотека својим активностима требала да обухвати барем 10 посто становништва, а обухват библиотека у Новом Саду је 7 посто.

- Ако се узму у обзир подаци да је у развијеним друштвима 30 до 60 посто становништва присутно у библиотекама, онда је јасно да нам предстоји пут озбиљног рада како бисмо вратили књигу у фокус интересовања - изјавио је Драган Којић и додао - Знамо да су нам конкуренција на том путу нови медији, али ако је 21 век, век знања а књига је синоним знања, то нас мотивише да покренемо ову озбиљну тему и да у присуству издавача, библиотекара и писаца из целе Србије отворимо овај важан дијалог.

На скупу је указано и на чињеницу да се у великој мери не испуњава национални и међународни стандард за набавку књига, али и истакнуто да су библиотеке односу на друге установе културе у повољнијој ситуацији, када је реч о преговарачкој позицији према државним нивоима власти, јер је Закон о библиотечко- информационој делатности, обавезао локалну самоуправу да мора да има општинску библиотеку и да мора да је опреми одговарајућим ресурсима .

Председник Удружења издавача Војводине Зоран Колунџија истакао је да је издаваштво  највиталнији део културне сцене будући да је показало да и без значајне помоћи од стране Државе може да опстане на тржишту и додао да је важно да се свако у свом сегменту потруди и прикључи кампањи  за подстицање читања квалитетних књига.

Нови Сад, 5. март 2013. године