Читај ми

БЛИЖИ СЕ ИЗГРАДЊА ОБИЛАЗНИЦЕ И ЧЕТВРТОГ МОСТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Томиславом Момировићем, директором ЦРБЦ Џанг Сјаојуеном и директором „Коридора Србије“ Александром Антићем поводом завршних разговора о пројекту изградње обилазнице око Новог Сада, са мостом преко Дунава, четвртог моста у граду.

- Тема састанка је била западна обилазница код Новог Сада, као и четврти новосадски мост у продужетку Булевара Европе чијом изградњом ће бачки део града бити спојен са сремском страном, у Сремској Каменици. Мост је урбанистички предвиђен још шездесетих година прошлог века и почаствовани смо што смо баш ми у могућности да те давнашње планове урабаниста спроведемо у дело. Приближавамо се реализацији овог пројекта, а разговор о мосту више није на нивоу идеја и предлагања, већ се ствари конкретизују. Очекујем да ће у релативно кратком периоду почети његова изградња, јер су за то створени услови. Захвални смо на одличној сарадњи Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Коридорима Србије“ што су нам одлични партнери на пројекту од националног значаја. Такође, изражавам велику захвалност у име Града Новог Сада председнику Републике Србије и Влади Републике Србије што су политички подржали овај мост и омогућили његово финансирање из републичког буџета. Зато је овај мост симбол политичке стабилности, снажног лидерства, добре синхронизације, као и међусобног уважавања и заједничког рада свих актера, без чега не би био остварен успех - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Томислав Момировић истакао је да придруживање Европској унији не значи само остваривање норми у административним процедурама, већ се огледа у конкретној изградњи нове инфраструктуре којом се последично подиже економски и социјални стандард грађана.

- Политика председника Вучића заиста има пуно успеха који се огледа кроз економски раст који смо као земља доживели претходних година, као и кроз очување националних интереса и јединства унутар државе. То производи и велики инвестициони талас на територији целе земље, а у Новом Саду, који је један од најлепших градова у Европи, се синхроно улаже у путну, комуналну, еколошку и железничку инфраструктуру. Претходних девет месеци је много урађено на састанцима везаним за изградњу моста, а очекујем да ћемо у наредних месец и по дана моћи да започнемо градњу, те да ће овај пројект у 2024. години бити завршен – рекао је Томислав Момировић.

Директор „Коридора Србије“ Александар Антић је нагласио да је начињен огроман прогрес када је реч о изградњи обилазнице и моста.

- У блиској будућности биће потписан уговор за почетак извођења радова. Хвала председнику Републике и Граду Новом Саду, као и ресорном Министарству на поверењу које су указали „Коридорима Србије“, а ми ћемо дати све од себе да Нови Сад што пре добије овај изузетно важан мост – рекао је Антић похваливши изузетно квалитетну сарадњу са тимом Града Новог Сада.

Предвиђено је да се мост протеже 2,4 километара, од кружног тока Булевара Европе до обилазног пута код Сремске Каменице, са четири коловозне траке као и бициклистичком и пешаком стазом.

Нови Сад, 10. фебруар 2022. године